Rekordot dönt a kaszinóturizmus Las Vegasban

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 22. 19:09

Bár még van hátra pár nap az idei nyárból, az már biztos, hogy rekordévet zárnak a Las Vegas-i kaszinók – és persze az ottani szállodák is. A nyári csúcs az újrainduló transzatlanti járatoknak és a roppant erős belföldi turizmusnak köszönhető.

Hiába jósolnak kemény recessziót az elemzők és érzik az árak jelentős emelkedését az amerikai emberek, a kaszinóturizmus dübörög – és újabb csúcsokat dönt Las Vegasban.

A kaszinóváros statisztikái szerint az év első hat hónapjában telt házzal üzemeltek a “főutca”, a Strip hatalmas hoteljei. A foglaltsági mutató már júniusban meghaladta a 82 százalékot, a hétvégéken pedig elérte a 92 százalékot is. Nem véletlen, hogy jelentősen emelni tudták az árakat: míg a Covid utáni nyitás első heteiben, vagyis 2020 júniusában az átlagos szobaár 118 dollár volt, addig ez idén májusban már 167 dollárra kapaszkodott, sőt a hétvégéken már a csillagászatinak tartott 500 dollárt is elérte.

A beutazó turizmus – legalábbis százalékban – szintén az egekbe tört. Az év első öt hónapjában 788 ezer külföldi turistát üdvözölhettek a város nemzetközi repterén – ez 515 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest. A döbbenetes növekedés oka roppant egyszerű: a beutazási korlátozásokat csak tavaly szeptemberben enyhítették, addig szinte lehetetlen volt az Egyesült Államokba utazni Európából.

Májusban 3,4 millió turista kereste fel Las Vegast, míg egy évvel korábban csak 2,9 millióan. Júniusban tovább folytatódott a növekedés: 12 százalékkal emelkedett a látogatók száma az adatok szerint.

Rekordok dőltek Las Vegas kaszinóiban és szállodáiban

Fotó: 123rf.com

A turistaáradat gazdasági jelentőségét jól illusztrálja egy szám: Nevada állam a szerencsejátékokból 1,3 milliárd dollárt kasszírozott  idén júniusban – ez 5,7 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Bár az állam területén sok helyütt lehet hódolni a rulettasztaloknak és pókerszobáknak, a legnagyobb bevételt a Strip hoteljei és kaszinói könyvelhették el: 7 milliárd dollárt.

A két legjelentősebb hotel-kaszinó csoport is kiemelkedő eredményeket tudott felmutatni már a nyár kezdetén is. Az MGM a második negyedévben 1,6 milliárd dolláros forgalomról, a Ceasars’ pedig 1,1 milliárdos bevételről adott ki jelentést, hozzátéve, hogy az utóbbi esetében a szállodai foglaltság  már meghaladta a 90 százalékot. (Zárójelben megjegyzendő, hogy a cég zászlóshajójának számító, és egykor a legtrendibbnek számító Ceasars’ Palace már tavaly ősszel egy lepusztult háromcsillagos hotel képét mutatta a jórészt fiatalokból álló vendégseregnek.)

A városban egyébként 150 ezer hotelszobában fogadják a vendégeket, a legnagyobb az MGM Grand, amelyben 5044 szoba található. Idén júniusban újabb  3400-al nőtt a szobák száma.

Az idei nyáron tapasztalható turistaroham országos hatásáról egyelőre még nincs összegző adat, annyi azonban már most is biztos, hogy új csúcsok születtek. A U.S. Travel Association friss adatai szerint májusban az idegenforgalmi költések 101 milliárd dollárra nőttek – és ez még a nagy szabadságolások előtti hónap volt.