Egekben a szállodai szobaárak az USA-ban

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 12. 10:53

Kilőttek a hotelárak az idén nyáron az Egyesült Államokban. Egy év alatt közel harmadával emelkedett egy átlagos szoba ára.

A csúcsot Hawaii és Florida tartja, ahol magyar turisták számára – legalábbis a jelenlegi, 400 forintos dollár árfolyam mellett – szinte megfizethetetlen áron lehet szállást találni.

Nemcsak a magyarokat, de az amerikai turistákat is megdöbbentették az ottani hotelárak. Az idei nyáron minden korábbi elképzelést meghaladó emelkedésről számoltak be a média – legutóbb a Wall Street Journal. A gazdasági napilap szerint egy év alatt – vagyis 2021 júniusával összehasonlítva – átlag 34,1 százalékkal nőttek az árak, de még a rekordévnek számító 2019-es átlagárat is 17 százalékkal haladja meg az idei érték.

Hawaii és Florida szállodáiban nőttek legjobban az árak

Fotó: 123rf.com

A legvastagabban a két nagy üdülőközpont Hawaii és Florida szállodásainak ceruzái fogtak: Maui szigetén átlagban 60 (!), Palm Beachen pedig 41,7 százalékkal nőttek az idei árak. A nagyarányú „korrekcióra” azért nyílt lehetőség, mert az idei nyár valóságos turistarohamot eredményezett: már júniusban 72,3 százalékos volt a szállodák foglaltsági mutatója, és ez júliusban még tovább emelkedett.

A közepes kategóriájú hotelek átlagára idén 119 dollárra emelkedett – még a főszezon előtt. (Júliusban például a kaliforniai Burbank közelében levő és szolidnak számító Motel6-ben éjszakánként 250 dollárért lehetett megaludni – hétköznap!) Egyedül idén júniusban 11,5 százalékos árnövekedést regisztráltak országosan.Az STR elemző cég szerint nem törik meg a trend az év második felében sem: a harmadik negyedévben az átlagár 153 dollárra nő, és télen sem csökken 146 dollár alá. A cég elemzői szerint jövőre 150, 2024-ben pedig 155 dollárra nő a középkategóriás szállodai szobák átlagára. (Ugyanez 2019-ben még csak 191 dollár volt.)

Az egyik legnagyobb foglalási oldal, a Kayak számai az idei év második felére is sokkoló képet vetítenek előre: szeptember és október között 290 dollárra nőtt (az általuk forgalmazott) szállodák átlagára – ugyanez augusztusban még 290 dollár volt.

A nyaralási szezon felfutása mellett a Covid-járvány enyhültével erősödni látszik a konferenciaturizmus is. A texasi Austin városa például 205 nagyobb rendezvénynek ad otthont szeptember és december között – ugyanez tavaly mindössze 120 volt.