WTTC: Az USA turizmusa 2022-ben meghaladhatja a járvány előtti szintet

Forrás: turizmus.com

 2022. február 10. 14:20

A World Travel & Tourism Council (WTTC) friss előrejelzése szerint az amerikai utazási és turisztikai ágazat idén erőteljesen fellendülhet, és 2 billió dollárral járulhat hozzá az amerikai GDP-hez. Ez 6,2%-kal több, mint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben.

Az erőteljes fellendülés híre az ágazat 2021-es folyamatos növekedését követi, és jelzi a világ egyik legfontosabb gazdasági hajtóerejének visszatérését a majdnem két évig tartó lezárások után.

"Legfrissebb előrejelzésünk szerint a fellendülés idén jelentősen felgyorsul, mivel a fertőzés terjedése csökken, az utazók pedig élvezik a védőoltás és a megerősítő vakcinák által nyújtott védelmet" – mondta Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója. "Az utazási korlátozások enyhülésével és a fogyasztói bizalom visszatérésével a felgyülemlett utazási és turisztikai kereslet rég várt felszabadulására számítunk. Ez, valamint a reményeink szerint erőteljes, a fogyasztók által vezérelt gazdasági fellendülés pozitív kilátásokat teremt az ágazat számára."

usa_123rf

A WTTC kutatása szerint Amerikában az ágazat GDP-hozzájárulása idén közel 2 billió dollárt érhet el, ami 6,2%-os növekedést jelent 2019-hez képest

Fotó: 123rf.com

A WTTC és az Oxford Economics előrejelzései azt mutatják, hogy ha a vakcinálás és a megerősítő oltások bevezetése az eddigi ütemben folytatódik, és a nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozások az év folyamán világszerte tovább enyhülnek, akkor az ágazat közel 2 billió dolláros hozzájárulása az amerikai gazdasághoz több mint hat százalékkal meghaladhatja a 2019-es szintet (1,87 billió dollár).

Brit gazdaság: 7 milliárd font veszteség

Mindeközben az Egyesült Királyság kevésbé teljesít jól. A brit kormány által az omikron vírusvariáns elleni küzdelem érdekében bevezetett hatástalan utazási korlátozások tavaly becslések szerint 7 milliárd font veszteséget okoztak az ország gazdaságának, mivel az utazási és turisztikai ágazat GDP hozzájárulása jelentősen visszaesett.

Ez világszinten is kifejezetten magas, hiszen a világgazdaság becslések szerint összesen 25,7 milliárd fontot veszített – ebből pedig 7 milliárdért az Egyesült Királyság a felelős, mutat rá a WTTC.

Az enyhülő szabályozások mellett azonban az ágazat globális fellendülése azt mutatja, hogy a veszteségek csökkennek majd: a WTTC kutatása szerint a globális utazási és turisztikai ágazat bevétele idén 8,6 billió dollárra nőhet, ami mindössze 6,4%-kal marad el a járvány előtti szinttől.

A tanulmány további megállapításai a következők:

  • Az amerikai belföldi utazási és turisztikai kiadások az előrejelzések szerint az év során több mint 1,1 billió dollárt érnek majd el, ami 11,3%-kal haladja meg a járvány előtti szintet.
  • A nemzetközi utazási kiadások összege az Egyesült Államokban 113 milliárd dollárral nőhet idén 2020-hoz képest, és közel 155 milliárd dollárt érhet el, ami viszont kissé (14%-kal) elmarad a 2019-estől.
  • Az ágazatban a foglalkoztatás szintén meghaladhatja a járvány előtti szintet, és közel 16,8 millió munkahelyet érhet el, ami majdnem 200 000 álláshellyel haladja meg a járvány előtti értéket.

 

"A jó hír az, hogy az előrejelzések egyértelmű üzenetet közvetítenek: a megfelelő feltételek megléte esetén az utazási és turisztikai ágazat képes lesz fellendülni, és olyan gazdasági és foglalkoztatási adatokat produkálni, amilyeneket a világjárvány berobbanása óta nem láttunk" – mondta Simpson."Arra bátorítjuk a globális vezetőket, hogy vegyék fontolóra, milyen gazdasági és foglalkoztatási előnyökkel járna a fogyasztói bizalom erősítése azáltal, hogy a teljesen beoltott utazók szabadon mozoghatnak."A ForwardKeys utazási adatokkal és elemzésekkel foglalkozó vállalat által végzett új kutatás kimutatta, hogy az Egyesült Államokba irányuló foglalások a húsvéti időszakban 212%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest a 2021-es szinthez képest.

Az amerikai foglalások számának növekedése a nyár folyamán is folytatódhat – vetítik előre.
2019-ben az utazás és turizmus a globális GDP 10,4%-át adta, és világszerte több mint 334 millió munkahelyet teremtett. Annak érdekében, hogy idén megközelítsük a járvány előtti szintet, a WTTC arra kéri a kormányokat világszerte, hogy továbbra is összpontosítsanak a vakcina és az emlékeztető oltóanyag bevezetésére – és arra, hogy a teljesen beoltott utazók szabadon utazhassanak.