Még látványosabb lett az ipolytarnóci ősvilág bemutatása

Forrás: turizmus.com

 2023. november 26. 10:24

Megtartották a három évet felölelő INTERREG RiWild (Riverside Wildlife Once and Today) projekt zárórendezvényét az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

A szlovák–magyar határon átnyúló együttműködési program célja a két ország között, a Duna és az Ipoly folyók mentén a szelíd turizmus vonzerejének növelése volt, mely egyúttal a határon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturizmusának fellendítését is szolgálja.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület és Karva község közös turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése, valamint a két attrakciót tematikusan összekötő vízi élővilág bemutatása kedvező szinergiákat eredményez. Amíg Ipolytarnóc elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti élővilágának színesebb bemutatását, addig Karva a mai folyóparti élővilág interpretációját valósította meg a fejlesztésben.A pályázatból megvalósulhatott egy kerékpáros útvonaljavaslat, amely a BNPI Guide@Hand mobilapplikációjában vált elérhetővé 30 látnivaló bemutatásával együtt. Az útvonal az Eurovelo 6 útvonal szlovák szakaszán található Karvát az Ipolytarnóci Ősmaradványokkal köti össze.

Ipolytarnóc elsősorban a 17 millió éves ősvilág folyóparti élővilágának színesebb bemutatását valósította meg a fejlesztésben

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Ipolytarnócon a fejlesztés zöme az „ősvilági Pompeji" világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérésére, 3 dimenziós felület-szkennelésére és az ősvilág tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a Geológiai tanösvény Kiscsarnokának térségében. A projekt eredményeként felújították a Kiscsarnokot és új, interaktív elemet is beépítettek. A legújabb tudományos felfedezések ásatási helyszíneit a Geológiai tanösvény szakavatott túravezetésein ismerhetik meg az érdeklődők. A csarnokban olyan vizuáltechnikai eszközöket telepítettek, amelyek bemutatják az ősi élőhelyet és azt, hogy egy ősállat nyomából hogyan lehet rekonstruálni magát az ősi lényt.