Szemetes akváriummal sokkol a Pécsi Állatkert

Forrás: MTI

 2018. augusztus 16. 14:27

Hulladékkal szennyezett akváriumot állított ki a Pécsi Állatkert, hogy így hívja fel látogatói figyelmét a tengerekbe, óceánokba kerülő szeméttel járó veszélyekre.

Az akváriumon olvasható információ szerint a világ óceánjaiba naponta kétmillió cigarettacsikk, több mint egymillió műanyag palack, 600 ezer szívószál és egyebek mellett egymillió műanyag zacskó kerül – írta az intézmény kedden, az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában. Az állatkert Siptár Dávid ügyvezetőt idézve hangsúlyozta: az állatkerteknek a szórakoztatás mellett feladatuk az oktatás, a természetvédelem, a természetvédelemre, a fajmegőrzés fontosságára való nevelés, valamint a látogatók szemléletének formálása is. Ebben nagy szerepük van a zoopedagógiai iskolai óráknak. Hárságyi Dorottya zoopedagógus ehhez hozzátette, hogy évente 9 millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe, a szennyezés okozta károkat, az élővilágra gyakorolt negatív hatását mindenképpen szerették volna tudatosítani a látogatókban.

Évente 9 millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe

Fotó: pecszoo.hu

Ezzel egyidejűleg egy másik új akváriummal is gazdagodott az intézmény: a kerek, kékes holdfényt imitáló bemutatóakvárium tizenkét fiatal füles medúza otthonául szolgál. Sulyok Ábris akvárium- és terráriumvezető kiemelte: e planktonokkal táplálkozó medúza a világ összes tengerében megtalálható. A Pécsi Állatkert célja, hogy megmutassa, mennyire sokszínűek, különlegesek. A márciusban kialakított medúzafolyosó is ezt segíti, amely különleges megvilágításának köszönhetően egyedülálló látványt nyújt a látogatók számára. Az állatkert tájékoztatójában kitért arra is, hogy a tervek között a közeljövőben egy harmadik medúzaakvárium telepítése is szerepel.

A 2016-ra 1,8 milliárd forintból megújult állatkertben mintegy 250 állatfaj 1500 példánya található meg, az intézmény 375 ezer látogatót fogadott az elmúlt több mint két évben.

Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Tettye…

2018. április 23.