Téli sportban legyőzhetetlen

Forrás: turizmus.com

 2014. október 05. 15:21

Az osztrákok imádják a téli sportokat, legtöbbjük már gyermekkortól otthonosan mozog a síléceken, síversenyzőik valóságos nemzeti hősök. Az országot a téli hónapokban keresi fel a legtöbb turista, akik a havas sportok minden válfaját megízlelhetik, sőt még annál is többet.

Exkluzív sajtóeseményen mutatta be az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet nyugati szomszédunk téli újdonságait október 2-án, a Mérleg utcai Tigris étterem különtermében.

A kötetlen légkörű, hangulatos esten, mellyel az Österreich Werbung hagyományt szeretne teremteni – tavaly a Déryné Bisztróban adtak randevút a sajtónak – a Bécsi Egyetem professzora, Hannes Leidinger tartott rövid előadást a téli sportok történelmi fejlődéséről, valamint arról, milyen fontos turisztikai szerepet töltenek be ezek az aktivitások Ausztriában.

Bár a síelés a 19. század végéig sokkal inkább a skandináv államokhoz kötődő tevékenység volt, hamar tért hódított Ausztriában, illetve az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén is, s összefüggésbe volt hozható az iparosodás és az urbanizáció fejlődésével, valamint az emberek természetbe való visszavágyódásával. A 20. század elején már cikkek tömegei szóltak téli üdülőparadicsomokról Ausztria különböző tartományaiban, sőt az első téli sportversenyekről is. Az I. világháború alatt a síelés fontos harci és stratégiai szerepet is betöltött, sok esetben a síoktató könyveket, melyekből később civilek tanultak, katonáknak írták, s további érdekesség, hogy maga a háború is nagy hatással volt a téli turizmus és a téli sportok fejlődésére. A népszerű sportágat mára a szórakozás és a versenyszellem sajátította ki magának, s leghíresebb területeit nyugati szomszédunknál fedezhetjük fel.

 

Karintia készül a télre

Az alpok-adriai régióban fekvő Karintiába látogatók hóesésben gazdag, mégis kellemesen enyhe klímájú telet és 100 órával több napsütést élvezhetnek, mint más, az Alpok főgerincétől nyugatra eső síparadicsomokban. A tartomány 23 síterülete közül néhány 3000 méterrel a tengerszint felett fekszik, s többet Európa legjobb sípályái között tartanak számon. Karintia egyetlen gleccsersíterepén, a Mölltali-gleccseren az ősz már javában télnek számít: tökéletesen karbantartott, természetes hóval borított sípályák várják a téli sportok kedvelőit.

A tartományba érkezők a sípályákon túl is megtalálják számításaikat: a korcsolyázóknak és az alpesi régióra jellemző curling-szerű ügyességi sport (Eisstockschützen) kedvelőinek számtalan tó áll a rendelkezésére, többek között a Weissensee, mely 6,5 négyzetkilométeres felületével a legnagyobb természetes, korcsolyázásra előkészített jégfelület Európában.

Karintia kedvenc helye a sítúrázóknak és a különcöknek is. Kitűnő változatosságot kínálnak a sífutópályák, a kivilágított szánkópályák és a hótaposós túrák is. Mindemellett garantáltan maradandó élményről gondoskodnak az olyan különleges élmények, mint a romantikus kirándulás teliholdkor vagy a Hohe Tauern Nemzeti Park-régióban, képzett túravezetővel tett különleges túrák.

2015-ben ismét Karintiában állomásozik a világkupa-sícirkusz: Január 10-11-én a világ leggyorsabb hölgyei Bad Kleinkirchheimbe jönnek, hogy megmérkőzzenek lesiklásban és szuper-kombinációban. A Weissensee az alternatív „11-Städte-Tour” (11 város-túra) megrendezőjeként is hírnévre tett szert, ezen a télen az eseményt január 21. és 31. között rendezik. www.kaernten.at

Világbajnok Stájerország

Ausztria zöld szíve ismét egy téli világbajnokságnak ad otthont és ezzel a világ egyetlen olyan régiója, amely már mind a 7 fajta FIS világbajnokságot (alpesi sí világbajnokság, északi összetett világbajnokság, sírepülés, snowboard, telemark, freestyle sí és gyepsí) vendégül láthatta. A 2015. január 15-25. közötti világbajnokság egyben különleges premiert is jelent, hiszen a Kreischbergen egyesítik első alkalommal a snowboard és freestyle sí sportágakat. Legalább olyan látványosnak ígérkeznek a keretprogramok is, mint maga a sportesemény. A muraui VB-csarnok egyetlen hatalmas cirkuszi sátorrá alakul át és a két VB-hétvége alatt élő fellépések és koncertek egész sorával várja az érdeklődőket.

Stájerország síterepein idén is komoly fejlesztéseket és beruházásokat hajtanak végre. A Schladming-Dachstein régióban található Reiteralm síterepen például a hóágyúrendszert optimalizálták, emellett kiszélesítették a sípályákat, hogy azok megfeleljenek a mai modern carving technikának. Az Ausserland régióban az idei télre új kombinált jegyet vezettek be, amely síelésre és termálfürdőzésre egyaránt használható.

 

Az idei tél sífutó ajánlatának középpontjában az egészség áll. A stájer sífutópályákon végzett mozgásnak köszönhetően újra helyreállhat a testi-lelki egyensúly. A téli sífutószezon kezdete a Ramsau am Dachsteinban 2014. december 5-től 8-ig tartó sífutó szezonnyitó. Aki nem tud addig várni, az 2014. október 30-tól november 2-ig a Dachstein-gleccseren rendezett őszi sífutó tábor alkalmával hódolhat egyik kedvenc téli időtöltésének.

Számtalan alternatíva közül válogathat az is, aki egy kis nyugalomra vágyna és a hóborított téli tájat a sípályák nyüzsgésétől távol szeretné felfedezni: karbantartott téli túraútvonalak csábítanak kiadós sétára, de lovas szánon ülve is felfedezhetjük a környéket. Ha pedig hótalpakat csatolva követjük az állatok nyomait vagy cammogunk a méteres hóban, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy expedíción lennénk. Hótalpas túrára immár éjszaka is vállalkozhatunk. www.steiermark.com