Drasztikus vízumkorlátozást vezet be Finnország az oroszokkal szemben

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 17. 10:04

Finnország 90 százalékkal kevesebb vízumot fog kiadni az orosz állampolgárok részére szeptembertől. Kivételt csak az újságírók, a disszidensek és a politikai aktivisták jelentenek.

A korlátozást az ukrajnai háborúra való hivatkozással jelentette be Pekka Haavisto finn külügyminiszter.

Szeptembertől naponta csak 100 vízumkérelmet fogad be Finnország, miközben jelenleg körülbelül napi 1000 vízumot állítanak ki orosz állampolgárok részére.

Az újságírók, disszidensek és politikai aktivisták kivételt jelenthetnek, a részükre humanitárius vízumot fognak kiadni – értesült a Politico.

Haavisto azt is bejelentette, hogy Finnország javasolni fogja a három balti állam részére, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki az orosz vízumok ügyében. A témában augusztus végén születhet döntés az érintett országok külügyminisztereinek találkozóján.

Finnország azután jelentette be a drasztikus vízumkorlátozást, hogy az orosz állampolgárok tömegesen utaztak Helsinkibe, hogy onnan repüljenek az Európai Unió különböző üdülőhelyeire nyaralni, így kerülve meg az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett légügyi korlátozásokat.

Helsinkit felháborította a tény, hogy orosz turisták ezrei utaznak uniós üdülőhelyekre a finnek által kiadott uniós vízum birtokában

Fotó: 123rf.com

Az Európai Unió ugyanakkor megosztott a kérdésben: miközben Csehország, a három balti állam és Lengyelország már leállította egyes vízumtípusok kiadását orosz állampolgárok részére, Németország ezt ellenzi. Olof Scholz kancellár egy sajtótájékoztatón kijelentette: „Ez a háború nem az orosz emberek háborúja, hanem Vlagyimir Putyiné."

A témával más uniós országokban is foglalkoznak, Szlovénia és Horvátország még nem foglalt állást az ügyben, aminek az egyik lehetséges oka, hogy rengeteg orosz turista nyaral jelenleg is az Adriánál, ahová Törökországon vagy Szerbián keresztül érkeznek általában.