Kiírták a Liget Budapest nemzetközi építészeti tervpályázatát

 2014. március 03. 17:31

Három éves előkészítő munka után közzétették a Városligetbe tervezett öt új múzeumi épület nyílt nemzetközi tervpályázatait. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. által a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben kiírt pályázatokon a tervek szerint 2014 végéig eredményt hirdetnek.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a 2013-as elhelyezési ötletpályázat nyertes pályaműveiben javasolt megoldásokkal összhangban, a park szélein és a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén épülnek fel, ami lehetővé teszi a park zöldfelületének nem egyszerűen a megőrzését, hanem annak növelését és egyben rekonstrukcióját is - mondta el az MTI-nek a beruházás miniszteri biztosa.

A Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László hozzátette, hogy a kiírás Európa jelenlegi legjelentősebb múzeumi fejlesztését hirdeti meg. Több mint száz éve nem írtak ki Magyarországon valódi nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot, amelyre - a feladat jelentőségére tekintettel - sok száz pályamű beérkezésére számítanak a világ minden szegletéből. A négy felhívást az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) együtt dolgozták ki és a 870 ezer eurós (mintegy 270 millió forintos) összdíjazás is a pályázat tekintélyét növeli.
Az öt épületre négy külön felhívás jelent meg a www.ligetbudapest.org honlapon: a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire, valamint az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum közös épületére egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum ikerépületeire pedig egy közös pályázatot tettek közzé.

A FotóMúzeum és a Magyar Építészeti Múzeum épületei egymás mellé kerülnek a Városligeti fasor és a Dózsa György út tengelyében. Az Ötvenhatosok terének Ajtósi Dürer sor felőli végében épül fel a Néprajzi Múzeum, a lebontandó Petőfi Csarnok (PeCsa) mögötti téren pedig az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épülete valósulhat meg.
"Ez az épület a máshol elhelyezendő sportpályák helyére kerül, azaz nem intakt zöldfelületre. A leromlott állapotú Petőfi Csarnok lebontásával a Nagyrét 130 év után ismét rászolgál majd egykori nevére, a 2. világháború előtt ugyanis az 1885-ben megnyílt Iparcsarnok állt a PeCsa helyén. A Magyar Zene Háza a volt Hungexpo-irodák helyén épül fel, minimalizáljuk tehát a zöldfelület-felhasználást" - emlékeztetett Baán László, hozzátéve: még keresik a tervezett Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont optimális helyét.

A most aszfalttal fedett Ötvenhatosok terén új zöldfelületet is létesítenek, a jelenlegi parkolók helyett ugyanis mélygarázs épül. Azt azonban a pályázókra bízzák, hogy mennyit visznek le a múzeumépületekből térszint alá: "megadjuk a párkánymagasságot, amely nem lehet magasabb, mint a Dózsa György út mentén álló épületeké, a maximális tervezési területet, és ezen belül a tervezőre bízzuk, hogy hány szintet képzel el, a zsűri pedig az összességében legjobb megoldást nyújtó pályázatot fogja kiválasztani" - jegyezte meg.

A nemzetközi zsűri elnöke Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnöke pedig Wim Pijbes, építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója lesz. A zsűri tagjai: Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója; Nagy Ervin országos főépítész; Sáros László, építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Martha Thorne, építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója lesznek.

A póttagok Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke; Cselovszki Zoltán, építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke; Fazakas György építész valamint Perényi Tamás, építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense lesznek. Az UIA tagot és póttagot is delegál a testületbe.

A pályaművek beérkezésének határideje május 27., a második forduló várható kezdete augusztusban lesz, a zsűri pedig a tervek szerint decemberben hirdet végeredményt. Ezt követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik, az építkezések pedig 2016-ban indulhatnak, az épületeket 2018-ban adhatják át. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

A pályázati folyamattal párhuzamosan zajlik majd a Liget mestertervének véglegesítése, amely - a pályázat eredményeire is figyelemmel - legkésőbb 2015 tavaszára elkészül.
Baán László emlékeztetett: a nemzetközi tervpályázat a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest terv része. A projekt többi elemének előkészítése - többek között a Városliget teljes zöldfelületi rekonstrukciója, az Állatkert bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz új épületbe költözése, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részleges rekonstrukciója és bővítése - az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan zajlik, míg a park részleges megújítása már idén tavasszal elkezdődik.