A kisösszegű vásárlásoknál is terjed a bankkártyás fizetés

Szerző: PR

 2014. március 05. 16:02

Magyarországon is rohamosan terjednek az érintésmentes fizetést lehetővé tevő bankkártyák. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) utolsó közlése szerint 2013 júliusában 1 millió 150 ezer érintésmentes fizetésre alkalmas kártya volt forgalomban.

Egy sajtóháttérbeszélgetésen a SIX Payment Services és a Raiffeisen Bank vezető képviselői osztották meg a technológiával kapcsolatos tapasztalataikat, és előrejelzéseiket, illetve tették le hitüket az érintésmentes fizetés mellett.

Az első érintésmentes („contactless“) fizetésre alkalmas bankkártya 2008-ban került forgalomba Magyarországon. 2014-re a legtöbb magyarországi bank bocsát ki az eredetileg a kisebb összegű költések készpénzmentessé tételére kifejlesztett, rendkívül gyors fizetést lehetővé tevő NFC („near field communication“) technológiát alkalmazó bankkártyákat a chipes és mágneses kártyamegoldásaik mellett.

Az MNB 2013 első féléves közlése alapján Magyarországon tavaly júniusban mintegy 1 millió 150 ezer érintésmentes, többségében MasterCard PayPass bankkártya volt forgalomban, és országszerte 24 ezer elfogadóhelyen lehetett ilyen módon fizetni. A félév során 3,6 millió érintésmentes bankkártyás kifizetés történt, amely 15 milliárd forintot meghaladó forgalmat jelentett.

A magyar piacon 2010-ben megjelent első és ezidáig egyetlen bankfüggetlen kártyaelfogadó cég, a SIX Payment Services kezdettől fogva éllovasa volt a technológia bevezetésének. A hazai piac egyik vezető kártyaelfogadó szereplőjének több mint 6 ezer termináljának többsége képes a MasterCard PayPass és Visa PayWave érintésmentes fizetési technológiával ellátott bankkártyák kezelésére. Érdekes adat, hogy a SIX rendszerein Európaszerte az elmúlt félévben több mint kétszeresére nőtt az érintésmentes tranzakciók száma.

„Európa vezető készpénzmentes fizetési szolgáltatójaként célunk, hogy a készpénzforgalmat folyamatosan a kényelmesebb, biztonságosabb, nagyobb átláthatóságot nyújtó készpénzmentes technológiák váltsák fel. Az érintésmentes megoldások bevezetése számunkra és partnereink számára is további üzleti lehetőséget és előnyt jelent, és a kisebb vásárlói kosárral rendelkező, de nagyobb pénzforgalmat bonyolító helyek számára is bátran ajánlanjuk“ – mondta el Molnár Tamás, a SIX Payment Services magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója.

„A Raiffeisen Bank 2012 óta bocsát ki érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártyákat, jelenleg teljes MasterCard bankkártya-portfolióját PayPass technológiával ellátott darabokra cseréli. Számunkra létfontosságú, hogy ügyfeleink használni tudják ezt a gyors és biztonságos megoldást, még akkor is, ha az ilyen plasztikkártyák előállítási költsége a hagyományos bankkártyák előállítási költségét jóval meghaladja“ – foglalta össze bankja álláspontját Bakonyi András, a Raiffeisen Bank termékmenedzsere. (x)