Kiemelt figyelmet fordít a spanyol piacra az MTÜ

Forrás: turizmus.com

 2022. február 15. 18:25

Az MTÜ élénk tevékenységet fejt ki a spanyol turisztikai piacon, amelynek érdeklődése a közép-európai régió felé fordult az elmúlt időszakban.

2022 áprilisától megindulhat a spanyol turizmus helyreállása, és a turisztikai forgalom 2023-ban már el is érheti a világjárvány előtti szintet – áll az Exceltur spanyol turisztikai szövetség legfrissebb jelentésében.

A közép-európai országok nagy nyertesei lehetnek ennek a helyreállásnak, az American Express saját tanulmánya szerint ugyanis idén a spanyolok 76%-a saját bevallása szerint biztosan tervez utazást, átlagosan 2-3 alkalommal, és a tervezett úti célok közül a belföldet követően a közép-európai régió a legnépszerűbb, az Egyesült Államokat és a Karib-térséget is megelőzve. Mindezt átlagosan 2591 euró/fő összegből valósítanák meg utazásonként, ami 14%-kal magasabb költési hajlandóságot jelent 2019-hez képest – áll a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

Az MTÜ ezért is dolgozik a spanyol turisztikai szolgáltatók felkészítésén, edukációján. A cél az, hogy egész Spanyolországban bemutassák hazánkat, mint rendkívül sokszínű és változatos élményt kínáló úti célt.

Az MTÜ már a 2021. év végén sikeres forgalomélénkítő kampányt zárt a TUI-val, amelynek keretében külön adventi utazási csomagajánlatot állítottak össze a spanyol beutazóknak, a TUI Spain pedig a világjárvány kezdete óta az első személyes megjelenéssel járó rendezvényét éppen Magyarországgal együtt tartotta, Barcelonában.

Budapestet is érintő hajóutat kínál a Catai spanyol utazásszervező honlapja

Fotó: Catai

Szégner Zsuzsa nemzetközi kapcsolatok igazgató, az MTÜ Spanyolországért felelős piacszakértője 2022 januárjában személyesen vett részt Európa egyik legnagyobb utazási szakvásárán, a madridi FITUR-on, ahol számos megbeszélésen nyílt lehetősége a turisztikai kapcsolatok erősítésére, a forgalomélénkítést célzó együttműködésekkel kapcsolatos tárgyalásokra.

Az MTÜ ilyen együttműködéseket folytat 2022-ben is a Viajes el CorteInglés utazásszervezővel, amely a legnagyobb utazási irodai hálózattal rendelkezik Spanyolországban.

A Catai tour operator elsősorban szeniorokra és családos utazókra építő kínálatában is hangsúlyosabban jelenik meg az első negyedévben Magyarország, mint úti cél. Az MTÜ és a Catai 2022. február 9-én, Malagában közösen szervezett rendezvényén Szégner Zsuzsa a cég viszonteladóinak tartott prezentációt Magyarország rejtett kincseiről és a hazánkban fellelhető gazdag élménykínálatról. A Catai csomagajánlatai közül a résztvevő csaknem 40 szakember leginkább a „Budapest gyerekekkel” csomag iránt érdeklődött, ami új célközönséget jelent a spanyol kiutaztató piacon Magyarország számára.

Ezt követően a World 2Meet ernyőcég Icarion elnevezésű tour operatorával közös rendezvényen, Bilbaóban promotálta a magyar turizmust az MTÜ piacszakértője. Mivel az Icarion nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, ilyen projektek és megújuló látványosságok kerültek a középpontba.

Az elmúlt hónapok során mindhárom említett utazásszervező megjelenített kínálatában egy speciális „téli Magyarország” csomagot és egy családos csomagot, amely hiánypótló terméknek számított a spanyol kiutaztató piacon. Az Icarionnal március közepéig fut az MTÜ közös kampánya spanyolul a digitális B2B felületeken, a TO saját közösségi oldalain, valamint értékesítési hálózatuk, az Azul Marino felületein.

A spanyolok egyre szívesebben tesznek utazásokat a vidéki Magyarországon

Fotó: MTÜ

Mindeközben, még az idei első negyedév folyamán Magyarországra érkezik a legnagyobb befolyású spanyol utazási influencer is, hogy bejárja hazánk Spanyolországban még kevéssé ismert, ugyanakkor számos felfedeznivalót rejtő vidéki területeit. Paco Nadal szerint egyre jellemzőbb, hogy honfitársai új szemléletben tekintenek hazánkra, és már nem csak a körutak koronájaként, vagy hétvégi városlátogatásra alkalmas úti célként célozzák meg Magyarországot, hanem családi utakat és hosszabb utazásokat is terveznek hozzánk.

Magyarországon a spanyol vendégéjszakák közel 90%-a évek óta Budapesten realizálódik, a spanyolok átlagosan három napot töltenek el a fővárosban. A spanyol vendég- és vendégéjszakaszámok 2019-ig folyamatosan nőttek. 2021-ben a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a spanyolok által hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma 2020-hoz képest nemcsak Budapesten, hanem a 11 turisztikai térség mindegyikében nőtt. A legnépszerűbb turisztikai térség Budapest és környéke maradt, a vidéki Magyarországon Győr, Szeged és Debrecen városát keresik fel a legszívesebben.

Kapcsolódó cikkek