Magyarország a hatodik legnépszerűbb úti cél az oroszoknál

Forrás: turizmus.com

 2022. február 04. 10:42

Az Aviasales metakeresőn történő foglalások elemzéséből kiderült, hogy Magyarország egyike a top10 úti célnak, ahova az oroszok repülőjegyet foglaltak 2021-ben. A keresőmotoron keresztül történő repjegyvásárlás az összes orosz foglalás 20 százalékát teszi ki.

Az Aviasales szóvivője elmondta, hogy a 2021-es évben a várt fellendülés nem következett be az utazásokban. "Az orosz küldőpiacon a legnagyobb kihívást nemcsak az jelentette, hogy csökkent az összes foglalás száma, hanem az is, hogy a legnépszerűbb úti célok folyamatosan változtak."

2021-ben ugyanis a korábban népszerű desztinációk nem szerepelnek a top 10 legtöbbet foglalt nemzetközi úti cél listáján. 2019-ben például Spanyolország, Olaszország, Németország, Kína vagy Franciaország mind az első tízben szerepeltek, 2021-re azonban kiestek a top10-ből - írja a TravelDailyNews.

orosz_toplista

Magyarország a hatodik helyen áll a 2021-es listán

Fotó: Travel Daily News

A változás hátterében egyrészt a koronavírus állt, de az Aviasales szerint nem úgy, ahogy a legtöbben gondolnák. "Valójában nem a fertőzési arányok vagy akár a zárt határok voltak a hajtóerői a top desztinációk változásának. Leginkább a célországokban érvényben lévő oltási útlevél-politika volt az, ami miatt az oroszoknak meg kellett válogatniuk az úti céljaikat, hiszen sok ország nem engedi be a Szputnyikkal beoltottakat - vagyis szinte az összes orosz állampolgárt."

aviasales_123rf

A 2021-es repülőjegy-foglalások toplistáját azok az országok vezetik, ahova a Szputnyik vakcinával oltott orosz állampolgárok beléphetnek

Fotó: prykhodov/123rf.com

Ennek eredményeképp Törökország 2020-ban soha nem látott mértékkel, 64 százalékos részesedéssel a legnépszerűbb úti céllá vált, míg az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló utazások is megduplázódtak. 2021-ben azonban Törökország előnye megcsappant, és 30,7 százalékra esett vissza. Ez azért történt, mert 2021-ben újabb országok, mint például Grúzia, Bulgária, Horvátország, Görögország és a hatodik helyen álló Magyarország is elkezdték engedélyezni a beutazást a Szputnyikkal beoltottaknak.

Az Aviasales azt tanácsolja a jelenleg az átlagosnál jóval nagyobb számú orosz látogatót fogadó úti céloknak, hogy "alaposan gondolják át, hogyan tudnak ezeknek az új látogatóknak nagy értékű és emlékezetes nyaralási élményt nyújtani, hogy újra és újra visszatérjenek."

Azért is fontos ez a lépés, mert ugyan az utazási korlátozások miatt kiszorultak a top10-ből, a hagyományos tengerparti úti célok, mint Franciaország, Spanyolország és Olaszország még mindig népszerű keresések az Aviasales oroszországi felhasználói körében.