5-15 százalékos vendégszám és forgalombővülés a balatoni éttermekben

Forrás: turizmus.com

 2014. december 23. 14:57

Érezhetően nőtt a balatoni éttermek forgalma az elmúlt hetekben: az előző év hasonló időszakához képest 5-15 százalékos vendégszám és időnként még ennél is magasabb forgalombővüléssel találkozhattak a magyar tenger környéki éttermek.

Az elmúlt két hónapban az üzemanyagok kiskereskedelmi ára mintegy 15 százalékkal csökkent: az októberi 412 forintos benzin ár közel 20, míg a 420 forintos literenkénti dízelár közel 15 százalékkal lett alacsonyabb.

„A Balaton környékén található éttermek többségében érezhetően megnőtt a forgalom az utóbbi hetekben, amely túlmutat a karácsony előtti forgalomnövekedésen" – mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke. „A vendégek száma 15 százalékkal nőtt, a legkeresettebb a Régiónk ízei kóstoló menü. Sokkal többen kirándulnak még ebben a korábban csendesebb időszakban is, kihasználva a kedvező üzemanyag-árakat. Egyre többen vásárolnak is éttermünk delikátesz termékeiből, valamint a balatoni borokból" – teszi hozzá Csapody.

Hasonló trendről számol be Szakály Attila, az M7-es autópálya melletti M7 Bisztró – Albapark üzemeltetője is. „30 éve nem tapasztalat jelenséget látunk, vagyis az autópályák, főbb útvonalak mentén elhelyezkedő éttermek forgalma követi az üzemanyagárak változásának trendjét, amit az autósok a benzinkutaknál megtakarítanak, annak egy részét már nem csak a kiskereskedelemben költik el, vagy elektronikai cikkekre fordítják, hanem gyakrabban térnek be éttermekbe és többet is költenek" – mondja Szakály Attila.

Az étteremben nem csupán a vendégszám bővült, hanem az egy főre jutó fogyasztás is, illetve az is látszik, hogy a hagyományosan keresett magyaros ételek– például a babgulyás és csülökpörkölt – mellett immár ebédre a drágább főételeket is keresik az utazók, továbbá a kiskereskedelemben tapasztalható trendhez hasonlóan nő az igény a frissen sült pékáruk és a minőségi kávék iránt is.Az M7 Bisztróban például az étterem „védjegyének" számító fahéjas csigából közel 20%-kal több fogy napközben, mint egy évvel korábban.