Egészéves kulturális eseménynaptárt tervez az MT Zrt.

 2014. július 09. 20:08

Július 9-én Budapest kulturális turizmusáról szóló szakmai párbeszédre hívta a turisztikai szolgáltatókat a Művészetek Palotája és a Magyar Turizmus Zrt.

A nyári időszak ellenére teltházas,  több mint száz fő részvételével lezajlott fórumon Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója és Horváth Gergely, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese vázolta fel a szállodákkal, éttermekkel, utazási irodákkal és egyéb szolgáltatókkal tervezett együttműködés lényegét. A két előadást követően a szakma képviselőinek is lehetősége nyílt javaslatokat megfogalmazni, valamint kérdezni.

 

A fórum kezdetén, a moderátor által feltett kérdésre, miszerint a Budapest kulturális turizmusáról folyó beszélgetésen miért pont a MÜPA és az MT Zrt. a házigazda, Káel Csaba többek között elmondta, hogy a MÜPA, azon belül is korábbi munkatársuk, Nyúl Erika volt a kezdeményezője a Cultural Port nevű együttműködésnek, amely a főváros legrangosabb kulturális intézményeit fogja össze, s célja, hogy a főváros pezsgő, világszínvonalú kulturális kínálatát termékként jelenítse meg a nemzetközi piacon. Hozzátette azt is, hogy a MÜPA elkötelezett híve a minőségi kultúra piacra vitelének, s saját műsortervét már most úgy alakítja ki, hogy a beutaztatók legalább egy évvel előre ismerhessék a programot.

 

A MÜPA vezérigazgatója emlékeztetett arra is, hogy az intézmény, illetve ő maga, tagja annak a háromtagú testületnek, amely már az idei Tavaszi Fesztivál összeállítását is feladatul kapta, s amelynek további két tagja Horváth Gergely, valamint a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ igazgatója Bán Teodóra. A MÜPA ugyancsak aktív részese volt annak a munkának, amelynek nyomán – szintén az MT Zrt-vel és a BFTK-val együttműködve -   megszervezték a turisztikai szakma képviselőiből álló Fesztivál Támogatói Kört (mintegy 60 szálloda és étterem a tagja – A Szerk.), amelynek működését szeretnék kiterjeszteni az egész évre.

Káel Csaba többek között arról is beszélt még, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivált azért javasolták áttenni márciusról áprilisra, hogy időben összefüggő láncot alkosson a májusi Prágai Tavasszal, valamint az ugyancsak májusi Bécsi Ünnepi Játékokkal.

Horváth Gergely előadásában kiváló kezdeményezésnek nevezte a Zeneakadémiával is közösen működtetett Culture Portot - amelynek első konkrét eredménye volt a Budapest by Liszt program -, s kifejtette, hogy az MT Zrt. tevékenysége azt célozza, hogy sok, a turisztikai szakmával közösen megálmodott, piacképes kulturális termék jöjjön létre.

Az is cél, hogy a jövőben negyedévente tartsanak hasonló fórumokat a kulturális programgazdák, helyszínek, intézmények bevonásával, és minél hamarabb elérhető legyen egy 12 hónapos kulturális eseménynaptár, amely nagyban segíti majd a turisztikai szakmát is a tervezésben, a csomagok kialakításában – tette hozzá az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese.

 

Horváth Gergely kitért arra is, hogy a Fesztivál Támogatói Kört szeretnék nagyobb létszámúra emelni, tevékenységét pedig egész évre kiterjeszteni. Példaként említett olyan külföldi példákat, mint amikor egy város éttermeiben fesztivál menüt szolgálnak fel, vagy, akár a szállodák lobbijában mini koncerteket adnak, hogy mindenhol érzékeltessék a fesztiválhangulatot.

Az információáramlás hatékonyabbá tétele érdekében a jövőben a szakmai szervezeteken keresztül juttatják majd el a legfontosabb információkat, például az egyes események pontos programkínálatát.

De, nyitottak egyéb javaslatokra is, mint amilyenek voltak a 9-i fórumon elhangzottak is, például az, amely egy B2B weboldal elkészítését szorgalmazta, vagy az, amelyik az oktatási intézmények diákjainak bevonását ajánlotta a kulturális turizmussal kapcsolatos felmérések, kutatások elvégzéséhez.

A következő hasonló fórumra várhatóan kora ősszel kerül sor.

KÉPGALÉRIA ITT