Egyre többet költenek a kínai turisták Csehországban

Forrás: MTI

 2015. július 28. 12:24

Egyre több pénzt hagynak a kínai turisták Csehországban: az idei első fél évben az egy főre eső kiadásokban már túlszárnyalták az oroszokat.

A Global Blue társaság közleménye szerint a kínai turisták az idei első fél évben 119 százalékkal több pénz hagytak a csehországi üzletekben, mint a tavalyi első hat hónapban. Júniusban a kínai turisták kiadásai tették ki a turisták által üzletekben hagyott összes pénz 26 százalékát, az oroszoké pedig a 24 százalékát. Az orosz turisták költekezései nagyon visszaestek: januárban még az oroszok költötték el az egész összeg 68 százalékát, míg a kínaiak alig négy százalékát.

A cseh hatóságok arra számítanak, hogy az idén mintegy 270 ezer kínai turista látogat Csehországba, ami 60 ezerrel lenne több, mint 2014-ben. Ez a szám a jövőben várhatóan növekedni fog, mert a kínai Hainan Airlines légitársaság szeptember végétől hetente három alkalommal közvetlen járatot fog üzemeltetni Prága és Peking között.

Idén júliusig egyébként a thaiföldi turisták vásároltak a legtöbbet Csehországban – átlagban 31 329 koronát, a második helyen álló kínaiak átlagban 21 443 koronát hagytak az üzletekben, míg a harmadik helyen sorakozó amerikaiak átlagos költsége 15 639 korona. Az orosz turisták az idei első hat hónapban átlagban 7839 koronát hagytak a cseh üzletekben, 42 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A kínai és az ázsiai turisták leginkább divatos ruhaneműket (45 százalék), valamint ékszereket (37 százalék) vásárolnak Csehországban.