Horeca-tüntetés Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 20. 10:41

Egyelőre reménye sincs a romániai vendéglátásnak a beltéri helyiségek megnyitására, ezért szerdán délután országosan néma tiltakozást szerveztek.

Az utolsó rendelést 17.00 órakor vették fel a pincérek, majd egy órára kiültek a vendéglátóhely elé és plakátokon hívták fel a figyelmet az ágazatot sújtó gondokra. Közben a vendégek zavartalanul fogyaszthattak. A hírportálok információ szerint a szakmai szervezetek felhívására Bukarestben az óvárosban működő teraszok alkalmazottaihoz az ország nagyvárosaiban több ezren csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz. A romániai vendéglők tulajdonosainak, alkalmazottainak elfogyott türelme,  mert a kormány továbbra sem engedélyezi a zárt vendéglők megnyitását, sőt belengették, hogy akár újra bezárathatják a teraszokat is, mert a vendégek nem tartják be az előírt egészségügyi szabályokat.

A romániai vendéglátósok augusztus 19-én országosan néma tiltakozást szerveztek

Fotó: a bukaresti True Club Facebook-oldala

„Nincs arra semmi bizonyíték, hogy a koronavírus gyorsabban terjed a vendéglátóhelyeken mint más, sokkal veszélyeztetettebb helyeken, mint a templomok, közszállítás vagy repterek” – nyilatkozta a Mediafaxnak Dragoș Petrescu, a HORA munkáltatói szakmai szervezet vezetője, a City Grill-hálózat tulajdonosa utalva arra, hogy a templomokban már szabad misézni.

Tény, amióta június 1-jétől kinyithattak a teraszok Romániában, a szállodások, vendéglősök minden héten reménykedve várták a kormányülést, hátha a beltéri helyiségek is zöld utat kapnak. De hiába, ráadásul az elmúlt hetekben 1100-1400 között mozog a napi új megbetegedések száma, s emiatt szóba sem kerülhettek újabb engedmények az ágazatnak. A szállodások is dühösek, mert habár nyáron a teraszaikon étkezhetnek a vendégek, fogalmuk sincs, mi lesz ősszel és télen.

A romániai Horaca szektorban körülbelül 400 ezren dolgoznak, éves árbevételük 5 milliárd eurónak megfelelő lej. Úgy érzik, a liberális (PNL) kormány mellékvágányra tolta őket, a csepegtetett támogatások pedig nem oldják meg a gondjaikat. Florin Cîțu pénzügyminiszter szerdán délután visszafogottságra intette a vendéglátósokat, emlékeztetve őket, hogy a Horeca-alkalmazottaknak is három hónapig állta a kormány a bérük 75%-át, ugyanakkor a cégek 150 napja nem fizetnek adót. Javasolta, üljenek tárgyalóasztalhoz, és ne hagyják, hogy a helyhatósági választások (szeptember 27.) kampányában az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) rátelepedjenek a tiltakozó akcióra.