Kulináris verseny és konferencia a hagyományőrzés jegyében, a BGF-en

Forrás: turizmus.com

 2014. december 10. 23:20

Mestercukrász és olimpiai bajnok séf, vendéglátós szakemberek és főiskolai oktatók adták közre gondolataikat a gasztronómia múltjáról és jelenéről a BBGF KVIK, valamint a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) szerdai, versennyel egybekötött szakmai találkozóján.

A XIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyre az egyes tájegységekre jellemző ételsorokkal, három kategóriában nevezhettek a 3-5 fős csapatok. A zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács volt, tagjai többek között ifj. Sulyán Pál mestercukrász, Sándor Dénes, a BGF docense, Gundel Gábor gasztronómiai szakértő és Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke.

Nagy érdeklődés kísérte Sári Zsoltnak, a szentendrei skanzen igazgató-helyettesének előadását a bárány és juhételekről. Rákóczi János Konyhaművészetéről Gundel János, a BGF KVIK volt tanszékvezetője számolt be. Sándor Dénes docens a főiskola hagyományőrző szerepét elemezte, Benke László olimpiai bajnok mesterszakács pedig az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 2014. évi tevékenységéről és az elkövetkezendő időszak feladatairól tájékoztatta a jelenlévőket.

A program ezután ételkóstolóval folytatódott. A soha nem hallott nevű ételeket és a különleges helyi fogásokat jeles főző asszonyok gyönyörű helyi népviseletben kínálták. A főiskolai hallgatók közül a Kunsági Kukták lettek az elsők, az Első Magyar Fehérasztal lovagrend külön is elismerte tevékenységüket.

A hagyományőrzők közül a Nagytarcsai Nyugdíjas Honvédők, míg a szakember teamek közül a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend nyírbátori szakácsai bizonyultak a szavazások alapján a legjobbnak.