Paymit mobilfizetési megoldás – egyelőre Svájcban, hamarosan nálunk is

Forrás: turizmus.com

 2015. június 08. 12:51

A SIX, az UBS és a Zürcher Kantonalbank júniustól kínálja Svájcban új, peer-to-peer (P2P) fizetési alkalmazását, a Paymitet.

A Paymit olyan P2P mobilfizetési megoldás, amely lehetővé teszi, hogy okostelefonnal kérjünk és végezzünk átutalásos kifizetést egymás közt: gyorsan, egyszerűen és biztonságosan. A fejlesztéssel a SIX a mobiltárca megoldásokat kínáló, eddig nem elsősorban pénzügyi szolgáltató cégek versenyébe kíván beszállni. A cég már vizsgálja többi európai országban való bevezetés lehetőségét.

A Paymit (mely az angol Payment, kifizetés és Transmit, átadás szavak kombinációja) képében az UBS és a Zürcher Kantonalbank a SIX-el, mint a svájci bankközpont infrastruktúra szolgáltatójával együtt az első közös banki szabványra épülő svájci P2P fizetési alkalmazást kínálják. Ez azt jelenti, hogy a Paymitet bárki használhatja, aki Svájcban él, függetlenül attól, hogy az UBS-nél, a Zürcher Kantonalbanknál, vagy más banknál vezet-e számlát.

Elterjedőben a P2P fizetési megoldások

A Paymitet a SIX bármely bank által használható nyílt rendszerként fejlesztette. A SIX mellett az UBS és a Zürcher Kantonalbank először klienseinek fogja aktívan ajánlani a Paymitet, és azt várják, hogy az új fizetési rendszert más bankok is hamar átveszik. A Credit Suisse és a Magyarországon is jelen lévő Raiffeisen már kifejezte érdeklődését, és mérlegeli a közeljövőbeli bevezetést. Minden megoldás ugyanarra a szabványra épül és megfelel a legszigorúbb biztonsági feltételeknek.

A Paymit alkalmazás az egyetlen olyan alkalmazás Svájcban, amely egyenesen a felhasználó számlájáról szedi le a pénzt, illetve, egyenesen a célfelhasználó számlájára utalja, kihagyva a bonyolult közbenső lépéseket, amelyekkel már létező megoldások élnek. A megoldással a felhasználók az SMS vagy a WhatsApp nevű chat-alkalmazás egy-szerűségével utalhatnak pénzt egymásnak a felhasználók.

A Paymit alkalmazással az első fázisban egyelőre egyének képesek egymás közti egyszerű, gyors és biztonságos átutalásra, de már fejlesztik a POS és a webes fizetési funkciókat is. „A Paymit által képvisel innovációval a SIX tovább erősítette pozícióját, mint a svájci bankok stratégiai technológiai partnere. Ugyanakkor a felhasználók számára is korabeli fizetési megoldást kínál. Az átlagos átutalási idő, amíg az utalt összeg az egyik számlától a másikig eljut, 2 másodperc" - mondta el Pedro Deserrano, a SIX Payment Services marketing és fejlesztési vezetője.

Ahhoz, hogy egy tranzakció sikeresen megtörténjen, a feladó és a címzett is a Paymitet kell, hogy használja. Az nem számít, hogy a felhasználók az UBS vagy a Zürcher Kantonalbank fizetési megoldását, vagy a SIX független megoldását használják-e.

A Paymit elérhető el az Apple App Store-ban és a Google Play Store-ban.