Szép borok szép kilátása

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 11. 18:49

Közel 200 borászat, több mint 40 ezer látogató, négy nap borünnep – így summázhatjuk számokban a XXV. Budavári Borfesztivál eredményét.

Feltűnően sok a külföldi, nagyon sok a fiatal, ráadásul egyre igényesebb, s évről évre többet költ a publikum – foglalta össze tapasztalatait, a zárónap délutánján  Zilai Zoltán, a fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szavait megerősítette Kovács László, a fesztiválon, a Borpáholyt üzemeltető La Fiesta ügyvezetője, aki azt is hozzátette, hogy öt éve nem volt ilyen szerencséjük az időjárással,   de végre kaptak négy napsütötte napot a borok szerelmesei, akik a szép borok mellett élvezhették az elképesztő budapesti panorámát is.

Zilai Zoltán elmondta, hogy az immáron tudatos, magyar borfogyasztók nagyra értékelték a vezetett túrákat, s ugyancsak sikere volt a külföldieknek szervezett Taste of Hungary sétáknak is, amelyek során a világ legkülönbözőbb országaiból érkezett vendégek 20-25 magyar borászat remekeit kóstolhatták meg, értő kínálás mellett.

Nem véletlenül állított pavilont a Magyar Turisztikai Ügynökség sem, ahol bort ugyan nem, de turisztikai információt jó szívvel kínáltak az érdeklődőknek.

Kérdésünkre, hogy  ugyanitt rendezik-e a XXVI. Borfesztivált is, azt a választ adták a szervezők, hogy bíznak a folytatásban, hiszen a budai várnegyed politikai protokolláris szerepe – a miniszterelnökség és több minisztérium ide költöztetése – nincs ellentétben azzal, hogy két, jelentős turisztikai vonzerőnk, a minőségi bor és a kulturális kínálat továbbra is elférjen a Várban (idén több ezer kedvezményes, kombinált belépőt adtak el elővételben az interneten, a Borfesztiválra és a Magyar Nemzeti Galéria Modigliani-kiállítására).