Csodás tájak, régi emlékek - 10 TIPP a Bakony-Balaton térségében

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 14. 14:21

Mivel a Balaton északi partjának minden fontos látnivalója a Bakony-Balaton térséghez tartozik, talán soha nem volt nehezebb kiválasztanunk a tíz legtutibb tippet. 10 Tipp sorozatunk következő cikkét a szeptemberi Turizmus Panorámában olvashatják.

1 Térségi kártya és kerékpárkölcsönző-hálózat


Vágjunk zsebre egy Bakony & Balaton kártyát – a hálózat bármelyik szálláshelyén megkapjuk egy vendégéjszaka után –, amellyel számos szolgáltatást ingyenesen vagy kedvezményesen vehetünk igénybe. Ha két keréken járnánk be a vidéket, keressük a térségi kerékpárkölcsönző-hálózat pontjait, melyek 14 településen elérhetők.

 

2 Veszprém, Várbörtön


A veszprémi Várhegy sziklájába vájt börtön a 17. század elejétől egészen 2003-ig működött. Itt raboskodott a bakonyi betyár, Savanyú Jóska és a szóbeszéd szerint Sobri Jóska is. Májustól az „Élet a mínusz harmadikon – várbörtön a 21. században" című új állandó kiállítással a Várbörtön látogathatóvá vált.

 

3 Várpalota, Thury-vár – Bátorkő vára


A felújításnak köszönhetően régi fényében tündököl a Thury-vár, ahonnan kellemes túrával felfedezhetjük a Keleti-Bakony kincsét, Bátorkő várát is. Északi irányba indulva a nemzetközi (piros) turistajelzésen, szűk 5 km után, a Fajdas-hegység egyik völgyében megpillanthatjuk a meredek sziklacsúcson álló, kicsiny fellegvárat.

 

4 Zirc, apátsági sörfőzde


280 év után újra sörfőzésbe kezd a Zirci Ciszterci Apátság. A nedűk – köztük a pilseni típusú Zirci Apátsági Pils, a különleges Zirci Apátsági Belga vagy a frissítő, szűretlen Zirci Apátsági Búza – megvásárolhatók a monostor ajándékboltjában, 2015 végétől pedig a sörfőzde látogatható is lesz.

 

5 Balatonkenese, a legszebb balatoni panoráma


A Balaton keleti kapujának is nevezett településről elénk tárul a tó teljes keleti medencéje, és a tihanyi apátság is felsejlik.

 

6 Somló hegy, Tornai Pince és Kreinbacher Birtok


A Tornai Pince a hagyományokat követve készíti borait, a híres somlói juhfark mellett számos borkülönlegességet kóstolhatunk náluk. Az itt kölcsönzött bringára pattanva gyorsan eljutunk a hegy lábánál fekvő Kreinbacher Birtokra, ahol a látványos építészeti megoldások mellett bemutatják a somlói borok hagyományait és a pezsgőkészítés lépéseit. Az új borbár mellett a hosszabb időre érkezőket egyedi hangulatú szállás is várja.

 

7 Halimba, Herbaporta


Helyi alapanyagokból ínycsiklandó ételek készülnek itt a szívélyes falusi vendéglátás jegyében. Tóbel János a mezei fűszerek mestere, halimbai birodalmában az érdeklődők megismerkedhetnek a gyógynövényekkel és az önfenntartó háztáji gazdálkodás rejtelmeivel. Látogatásunkat gyógynövénytúrával, miniképzéssel is egybeköthetjük, a házigazda 10–40 fős csoportokat fogad, előzetes egyeztetés alapján.

 

8 Tapolca, Malom-tó


A romantikus Malom-tó partján jó andalogni, este pedig egy hangulatos étterem teraszáról gyönyörködni a kivilágított parkban. Ha október első hétvégéjén érkezünk, a Balaton-parti halas és boros hagyományokat is megismerhetjük a Pisztráng- és Borfesztiválon.

 

9 Szentgáli-kőlik barlang


A Déli-Bakonyban, Szentgál határában található barlang overallos kalandtúráin évmilliók változatos földtörténeti eseményeire és az évezredekkel ezelőtt itt élt elődeink életére derül fény. Az alaptúra 1,5-2, az extrém 2-2,5 órás, március 15. és október 31. között naponta többször indulnak.

 

10 Őszi erdei séták


Az erdők hamarosan ezernyi színbe öltöznek. A Bakony-Balaton térség kilátóiból új perspektívából tárul elénk a csodás természet. Érdemes ellátogatni a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontba, ahol interaktív módon mutatják be az erdő titkait.

www.bakony-balaton.hu