Kanadába ETA-val – megújult a beutazási engedély igénylése

Forrás: turizmus.com

 2016. március 17. 15:58

Kanada az Egyesült Államok és Ausztrália példáját követve kidolgozta saját Elektronikus Beutazási Engedély rendszerét (Electronic Travel Authorisation, ETA), melyen keresztül megkönnyíti a Kanadába való beutazást.

Az eTA 2016. március 15-től kötelezően kitöltendő minden vízummentes ország polgárainak akik légi úton Kanadába utaznak, így a magyar állampolgároknak is (az USA kivétel).

Az eTA a repülővel Kanadába utazó, vízummentes külföldi állampolgárokra vonatkozó új beutazási feltétel. Az engedély elektronikusan összekapcsolódik az útlevéllel, az útlevél érvényességének lejártáig, de legfeljebb öt évig érvényes.

 

Az Amerikai Egyesült Államok állampolgárait kivéve minden vízummentesen utazónak kötelező beszerezni az eTA-t még a repülőút megkezdése előtt. A szárazföldön vagy vízi úton Kanadába érkező külföldieknek nincs szükségük eTA-ra a beutazáshoz.

Az eTA igénylése pár perc alatt, online elvégezhető, az igényléshez az útlevélre, egy hitelkártyára és e-mail címre van szükség. Az eljárás díja 7 kanadai dollár, érvényességi ideje pedig legfeljebb öt év.

Az eTA jelentkezési lap kizárólag angol és francia nyelven tölthető ki, IDE kattintva.

Az eTA minden internetkapcsolattal rendelkező készüléken, így mobiltelefonon keresztül is igényelhető. Maga az igénylés egyszerűen, online elvégezhető. A legtöbb kérelmezőt az igénylés elküldésétől számított néhány percen belül e-mailben értesítik.