Szombattól jön a nyári balatoni vonatmenetrend

Forrás: turizmus.com

 2018. június 13. 16:54

A vonattal nyaralni indulókat június 16. és augusztus 26. között légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, hétvégén plusz vonatok, kerékpárszállítási lehetőség várja.

Északi part

Munkanapokon 38, hétvégenként napi 43 közvetlen járattal juthatnak el az utasok az északi parti állomásokra és vissza. Székesfehérvári átszállással ezen kívül még további 6 vonat közlekedik.

A korábbi években megismert Kék Hullám, Tekergő és Katica vonatokkal idén nyáron is utazhatnak a Balaton északi partjára nyaralni indulók. A Tekergő gyorsvonatok továbbra is gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe, illetve valamennyi Katica vonat naponta igénybe vehető átszállás nélkül Budapest és Balatonfüred között.

Budapestről Tapolcáig – naponta kétóránként – hét pár Kék Hullám sebesvonat közlekedik, és ezzel lehet a leggyorsabban Balatonfüredre eljutni, az út 1 óra 52 perc Kelenföldről.

A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, a nyaralni indulók felújított, kényelmes kocsikban utazhatnak. A vonat nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít.

Budapest és Balatonfüred között Katica sebesvonatok közlekednek, melyek a hét minden napján kétóránként indulnak, a Balatonra 6:25 és 18:25 között, Balatonfüredről a fővárosba 9:11 és 21:11 között. Székesfehérvár és Balatonfüred között mindenhol megállnak, és ezen a szakaszon felármentes. Vasárnaponként 16:21-kor, Balatonfüredről Budapest-Délibe Fecske elnevezésű sebesvonat közlekedik, az utána induló Katica sebesvonat zsúfoltságának csökkentése érdekében.

Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, valamint Szombathelyről közvetlen vonat indul az északi parti üdülőhelyekre. A Záhonyból induló vonaton 35-40, Szombathelyről pedig 16 darab bicikli szállítható, kerékpárhelyjegy váltásával.

 

Déli part

A Balaton déli partjára munkanapokon 30, hétvégenként napi 38 vonattal juthatnak el az utasok.

A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és Nagykanizsa között két-kétóránként közlekednek. Budapestről a Balatonra kétóránként eljuthatnak az utasok a változó végállomású (Fonyód, Balatonszentgyörgy, Nagykanizsa) Déli→Parti sebesvonatokkal is, melyek a magyar tenger partján, az útvonalon érintett valamennyi állomáson és megállóhelyen megállnak.

A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT vonatok a Déli→Parti sebesvonatoknál gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak a Balatonhoz utazóknak, a Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 6 perc. A vonatokból egy pár Budapest–Fonyód, két pár Budapest–Balatonszentgyörgy között közlekedik; Balatonszárszóig csak Kelenföldön, Balatonaligán, Szabadifürdőn és Siófokon, Balatonszárszótól minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A vonat másik része Siófoktól Balatonszemesig közlekedik, és minden állomáson megáll.

Az utasok a déli parton új megállóhelyet is igénybe vehetnek, Máriaszőlőtelepen 2018. március 15. óta állnak meg a személy- és sebesvonatok, Balatonmáriafürdő alsó megállóhely megnevezése pedig Máriahullámtelep a menetrendváltás óta.

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról a déli partra

  • Az Ezüstpart expresszel Miskolcról Siófokon át Keszthely irányába lehet utazni a hét minden napján.
  • Az Aranyhíd expressz Szeged és Keszthely között – Kecskemét és Kiskunfélegyháza érintésével – hétvégén és ünnepnapokon közlekedik, az idei szezontól megújult járművekkel.
  • Az Aranypart expresszen Záhonyból Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át Keszthelyre lehet eljutni.
  • Győrből Keszthelyre közvetlen eljutást kínál a Tanúhegy expressz, kényelmes, felújított kocsikkal.
  • A Kaposvárról Fonyódon át Szombathelyre közlekedő vonaton 16, a Pécsről Kaposváron és Fonyódon át Siófokra, illetve Tapolcára közlekedő sebesvonaton 8-8 kerékpár szállítható.

 

Bagolyvonatok

Június 16-tól augusztus 26-ig csütörtökön, pénteken és szombaton késő este és éjjel is közlekednek vonatok a Balatonra.

Menetrendek:

  • Budapest-Déli: 2:15, Siófok: 4:20, Fonyód 5:28, Balatonszentgyörgy 5:57, Nagykanizsa 6:43
  • Budapest-Déli: 22:40, Siófok: 0:33, Fonyód: 1:28
  • Budapest-Déli: 23:40, Siófok: 1:25, Fonyód: 2:20, Keszthely 3:02
  • Fonyód: 2:21, Siófok: 3:09, Budapest-Déli: 4:59
  • Nagykanizsa: 21:20, Balatonszentgyörgy 22:02, Fonyód 22:31, Siófok 23:30, Budapest-Déli: 1:09
  • Keszthely: 23:48, Fonyód: 0:34, Siófok: 1:27, Budapest-Déli: 3:14

 

Balaton-bérletek

Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30, 60, illetve 90 napra váltható Balaton-bérlet, mely legkorábban június 1-jétől érvényes. Újdonság, hogy 2017-hez képest 2018-ban jelentősen csökkent a bérlet ára.

A 2015-ben bevezetett Vakáció bérlet főleg a fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. A köz- vagy felsőoktatásban részt vevő, érvényes magyar vagy nemzetközi nappali és esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkező tanulók, hallgatók június 12-étől válthatnak Vakáció bérletet (érvényes leghamarabb június 16-tól). A 15 és 30 napos bérlet szeptember 15-ig, a 60 és 90 napos szeptember 30-ig használható fel; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg (https://www.mavcsoport.hu/vakacio).

 

Velencei-tó

A Budapest-Déli és Székesfehérvár között közlekedő, óránként induló Z30-as zónázó vonatokkal a turisták, strandolók a Velencei-tó minden állomására eljuthatnak, a vonatok Kelenföld és Érd alsó között nem állnak meg, ennek köszönhetően a főváros (Kelenföld) és Velence közötti utat 32 perc alatt teszik meg.

A G43-as gyorsított személyvonatok budapesti végállomása Kőbánya-Kispest, így Velence, Gárdony és Agárd Dél-Pest térségéből is közvetlenül elérhető. Az utazási idő Kőbánya-Kispest és Velence között 55 perc.

A Velencei-tóhoz való könnyebb és gyorsabb eljutás, illetve a kerékpárral utazók színvonalasabb kiszolgálása érdekében egyes Tekergő gyorsvonatok – melyek nagykapacitású kerékpárszállító kocsit is  továbbítanak – Gárdonyon kívül Velencén is megállnak.

 

Kerékpárszállítás

A Balaton északi partjára utazó kerékpárosok számára a MÁV-START a Tekergő gyorsvonatokat ajánlja, melyek gyorsvonati pótjegy és kerékpárhelyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A Tekergőkön nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, melyekben 16-47 darab bicikli szállítható. A Kék Hullám és a Katica sebesvonatokat kerékpárhelyjeggyel lehet igénybe venni.

A déli parton a Balaton, a Tópart, az Aranypart, az Ezüstpart és az Aranyhíd expresszvonatokat, a gyorsvonatokat és a Siófoki FLIRT vonatokat is csak kerékpárhelyjegy megváltásával lehet igénybe venni. A Déliàparti sebesvonat kerékpárhelyjegy-váltási kötelezettség nélkül, nagy befogadóképességű bicikliszállító kocsival (28 darab kerékpár) közlekedik, a tavalyi megoldáshoz hasonlóan.