Újrahasznosítja első forgalomból kivont A380-asát az Emirates

Forrás: turizmus.com

 2021. november 03. 11:17

Az Emirates a Falcon Aircraft Recycling vállalattal közösen a fenntarthatóság jegyében indított kezdeményezése keretében egy forgalomból kivont A380-as óriásgép legtöbb alkatrészét szétszerelés után újrahasznosítják, több elemet pedig a repülés iránt rajongók vásárolhatnak meg.

Az alkatrészek újrahasznosítása teljes mértékben az Egyesült Arab Emirátusokban, a légitársaság hazájában történik majd, így a projekt ökolábnyoma szintén minimális - közölte az Emirates.

A kiörgedett repülőgépek általában egy elhagyatott telepre kerülnek, ahol azokat alkatrészeikre bontják. A legtöbb esetben csak a nyereségesen újrahasznosítható elemeket használják fel, így a repülőgép jelentős része hulladéklerakóban végzi, vagy évekig a tárolóhelyen marad. A repülőgépek számos alkatrésze nehezen újrahasznosítható, vagy feldolgozható, különösen a tűzálló és a kompozit anyagokból készült elemek.

Miután az A6-EDA lajstromszámú gép, az Emirates legelső A380-asa, 6319 út és 62 meglátogatott repülőtér után visszavonult, a légitársaság karbantartó központjába került, ahol az Emirates mérnökei kiszerelték a még működő alkatrészeket. Így megmenekült például a hajtómű, a futómű és a vezérlő elemek. Ezt követően a repülőgép regisztrációját törölték, és a vázat átadták a Falcon Aircraft Recycling csapatának, akik megkezdték a szétszerelést.

emirates

Az óriásgép hajtóműve, futóműje és a vezérlő elemei is megmenekültek, bizonyos részeiből pedig bútorokat, ajándéktárgyakat készítenek majd

Fotó: Emirates

Bekapcsolódott a munkálatokba a Wings Craft nevű vállalat is, amely repülőgép-alkatrészekből készít bútorokat és ajándéktárgyakat. Ezek az Emirates relikviák a következő hónapokban kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az eladott tárgyak nyereségének egy része az Emirates légitársaság alapítványához kerül majd.