Rekordot döntött Debrecen turizmusa 2023-ban

Forrás: turizmus.com

 2024. március 08. 12:51

Minden korábbinál többen látogattak Debrecenbe tavaly, így a 2023-as lett az új csúcsév a város turizmusában. Az elmúlt években Debrecenben megújult az Aquaticum Debrecen Strand, új nemzetközi szállodaláncok jelentek meg és a repülőtéren is járatfejlesztés történt.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) idei első turisztikai barométer jelentése szerint a nemzetközi turizmus 2023-ban elérte a világjárvány előtti szint 88%-át, becslések szerint 1,3 milliárd nemzetközi érkezéssel. Európa, a világ leglátogatottabb régiója elérte a 2019-es szint 94%-át.

Magyarország szintén jó évet zárt 2023-ban: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján több mint egymillió plusz vendégéjszakát regisztráltak az országban tavaly 2022-höz képest, mellyel a magyar turizmus teljesítménye megközelítette a 2019-es rekordévet.

Debrecen turizmusa már 2022-ben meghaladta a világjárvány előtti, 2019-es évi teljesítményét. A város turizmusa növekvő tendenciát mutatott tavaly is: 2023-ban 5,2 %-kal nőtt a vendégéjszakák száma (577 399 db) és 4 %-kal emelkedett a vendégek száma (231 134 fő), ezzel a 2023-as év lett az új csúcsév Debrecen turizmusában – derül ki a Visit Debrecen közleményéből.

A turizmus teljesítménye összhangban áll azokkal a városi törekvésekkel, melyek Debrecent egy élhető, biztonságos, zöld és családbarát várossá kívánják tenni, ahol nemcsak élni jó, de ahova más városokból, országokból is szívesen utaznak az emberek.

Az elmúlt évek turisztikai fejlesztései, mint az Aquaticum Debrecen Strand megújulása, a Sziget-kék tematikus park megnyitása, a nemzetközi szállodaláncok megjelenése vagy a repülőtér járatfejlesztései olyan minőségi szolgáltatásokat kínálnak a városba érkező turisták számára, melyek nemcsak a tartalmas kikapcsolódást segítik, de az itt tartózkodás időtartamát, ezáltal a vendégéjszakák számát is növelik – emelték ki.

Az elmúlt években az Aquaticum Debrecen Strand is megújult

Fotó: VisitDebrecen

 

A minőségi szolgáltatások mellett a komplex turisztikai élményhez a nemzetközi sport- és kulturális események, fesztiválok is nagyban hozzájárulnak, melyek közül tavaly is a Campus Fesztivál és a Debreceni Virágkarnevál volt a leglátogatottabb. 2023-ban Debrecen is helyszíne volt a nemzetközi jelentőségű Színházi Olimpiának, az U19-es férfi kosárlabda világbajnokság eseményei pedig újabb lendületet adtak a sportturizmusnak.

Évről évre egyre népszerűbb a Debreceni Advent programsorozat is, amit 2022-ben Európa egyik legszebb karácsonyi vásárának választottak kategóriájában. Ez az elismerés is hozzájárulhatott ahhoz, hogy 2023-ban már nemcsak a nyári szezon volt kiemelkedő, hanem decemberben is jelentősen nőtt a vendégforgalom, ami 12,17% -os vendégéjszaka bővülést jelentett a városnak az év utolsó hónapjában.

A belföldi vendégkör mellett elsősorban a környező országokból érkeznek Debrecenbe a legtöbben szabadidős céllal, így Romániából, Szlovákiából, valamint Németországból, illetve tovább erősödik a céges vendégkör a városban.

„Debrecen népszerűségének titka főként abban rejlik, hogy mindig tud újat mutatni" – mutat rá Tóth-Megyesi Enikő, a Főnix Rendezvényszervező KH NP Kft. turisztikai igazgatója.

„Ahhoz, hogy egy desztináció vonzó tudjon maradni, az egyik fontos összetevő a megújulás képessége. Az, hogy 2023-ban az ország legszebb erdejévé választották a Nagyerdőt, hogy folyamatosan nő a városi zöld területek aránya vagy, hogy a művészet újabb „teret kapott" és megjelentek a városhoz kapcsolódó látványos falfestmények, tovább színesítették a turisztikai kínálatot.

Ezt segítette az is, hogy kívül-belül megújult a város egyik legszebb épülete, a Csokonai Színház, hogy a rendezvényeink megújulnak, hogy felmehetünk a Csonkatemplom tornyába megcsodálni a panorámát vagy, hogy sorra nyeri a díjakat az Aquaticum Strand" – emelte ki a szakember.

Tavaly minden korábbinál többen látogattak Debrecenbe

Fotó: VisitDebrecen


Mint minden évben, idén is új trendek jelentek meg a turisztikai piacon. A 2024-es utazási trendek közül kiemelkedik az egészségmegőrzés, mely összekapcsolódhat az utazással, hiszen a pihenésre fordított időben feltöltődünk, megújulunk, felszabadulunk.

A Booking.com által végzett kutatásban a trendek között az egészségtudatosság mellett megjelenik a fenntarthatóság és a dizájn ötvözése az utazásban, a jó ár-érték arány, az utazás alatti „csipetnyi luxus" megélése költséghatékonyan, az egyedi élmény, az otthonokhoz közelebbi desztinációk felkeresése, és a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása akár az utazás tervezésénél.

A helyi gasztronómia, a természet, a nemzeti parkok látogatása, a nem tipikus, felkapott desztinációk helyett új helyek felkeresése, és a wellness is fókuszba kerül az utazásoknál, valamint a túl meleg nyarak helyett a hűvösebb időszakok keresése, ami új lendületet adhat a főszezonon kívüli turizmusnak.

Debrecen sokszínű turisztikai kínálata az aktuális trendek tekintetében is számos lehetőséget tartogat 2024-re – zárul a közlemény.