Ezek a közeljövő utazási trendjei

Forrás: turizmus.com

 2023. október 12. 13:28

A Marriott Bonvoy 2024 Future Travel Trends brit utazók körében végzett kutatásból többek között kiderült, hogy mennyire fontos a mesterséges intelligencia az utazástervezésben, és az is, milyen feltörekvő trendekre számíthatunk a következő években.

A megkérdezettek egyötöde használta már a mesterséges intelligenciát a nyaralás megtervezéséhez. A fiatalabb felnőttek (18-34 évesek) körében ez az arány közel 40 százalékra emelkedik.  Azoknak, akik használtak már mesterséges intelligenciát, 93 százaléka mondta, hogy az valamilyen módon befolyásolta a nyaralási döntésüket. Ez magában foglalja a szállásfoglalást, az utazási dátum kiválasztását, illetve az étkezéseket is.

A kutatás emellett több olyan utazási trendet is megvizsgált, amelyek az elkövetkező években várhatóan kialakulnak vagy erősödnek. Az egyik ezek közül a „slow tourism" azaz a lassú turizmus: a megkérdezetteknek közel a fele már vett részt ilyen típusú utazáson, 31 százalékuk pedig többször is.

Egyre nagyobb teret nyer magának a lassú turizmus

Fotó: 123rf.com

 

Egy másik kibontakozó trend az olyan desztinációk felkeresése („dupe destination", amelyek alternatívát nyújtanak más, drágább vagy távolabbi úti cél felfedezésére. A válaszadók több mint negyede tervezi, hogy a következő három évben időt és pénzt takarít meg ilyen helyszínek felkeresésével, miközben hasonló élményeket szerez.

Az egyre melegebb nyarak miatt tízből heten változtatnák meg nyaralási szokásaikat. Vannak, akik emiatt inkább hűvösebb úti célokat választanának, mások pedig az év másik időszakában látogatnák meg a kiszemelt helyszínt. Arról, hogy milyen hatással lehet a klímaváltozás a nyaralásokra, itt írtunk bővebben.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az utazók nagy része hajlandó pluszköltséget vállalni a fenntarthatóságért. Az állítás ebben a kutatásban is megállta a helyét, ugyanis válaszadók fele (51%) szívesen fizetne többet környezetbarát szálláshelyekért – azonban átlagosan csak 14 százalékkal lennének hajlandóak többet kiadni rá. Emellett 80 százalékuk szerint a szállásadóknak és az üdülővállalatoknak kötelességük támogatni a helyi közösségeket – számolt be róla a TravelDailyNews.

Magyarországnak két fenntartható turisztikai projektje is bekerült a világ legjobbjai közé a napokban, jó példát mutatva több más desztinációnak is.