Manninger Jenő: Célunk, hogy Keszthely ne csak a főszezonban legyen tele – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. március 06. 11:56

Keszthely sokoldalú kínálatához hamarosan még zöldebb megjelenés is társul, a Fasorok városa program keretében történelmi fasorok újulnak meg és továbbiak létesülnek városszerte – többek között erről is beszélt Manninger Jenő polgármester a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Keszthely a Balaton kihagyhatatlan gyöngyszeme, amelynek mediterrán, történelmi hangulatát több napon át is élvezhetik a vendégek a tavaly átadott két szállodának (Hotel Helikon Keszthely és Sirius Hotel), továbbá a felújított magánszálláshelyeknek köszönhetően. A változatos turisztikai lehetőségek miatt nyáron évről évre sokan keresik fel Keszthelyt, ám mint Manninger Jenő fogalmaz, a város célja az, hogy ne csak a főszezonban legyen tele a város. Ez tavaly sikerült is: a vendégéjszakák száma az egész évet tekintve 40 százalékkal emelkedett, tavasszal és ősszel pedig megduplázódott. A város idén is számos okot szolgáltat a látogatásra, ezekről részletesen is beszélt a podcastban a polgármester.

Áprilisban rendezik meg a hagyományos Helikoni Ünnepségeket, ennek idején két-háromezer diák érkezik a városba a nagy hagyományú kulturális vetélkedőre, július első hétvégéjén pedig az összművészeti fesztivállá nőtt KeszthelyFeszt nyitja a főszezont koncertekkel, irodalmi, művészeti rendezvényekkel, gyerekprogramokkal. A fesztivál három napja alatt garantáltan megtelik a város, az ingyenes esti koncerteken mintegy tízezer ember szórakozik együtt a főtéren.

Keszthely mindig is híres volt örökségeinek védelméről, részben ez hívta életre a Fasorok városa programot, amely nemcsak a meglévő történelmi fasorok ápolását foglalja magában, hanem újak létesítését is.A Fenyves allé a Festetics-örökség egyik leglátványosabb kincse, ez az út köti össze a várost a fenékpusztai majorsággal, amely Közép-Európa egyik legnagyobb lovasközpontja volt régen.

A Fenyves allé ma kerékpárral egy kellemes túra keretében járható be

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A Festeticsek a fenyőkkel szegélyezett úton kocsikáztak ki ide a kastélyból, ma kerékpárral egy kellemes túra keretében járható be. Szintén értékes és látványos a 71-es út városba vezető szakaszán található gesztenyés fasor. A Fasorok városa program hasonló fasorokat kíván létesíteni minden bevezető út mentén, továbbá a város több pontján. A kezdeményezés keretében tavaly 230 fát ültettek el, a fejlesztés idén folytatódik. Ezzel nemcsak a település látképe lesz szebb és zöldebb, de a klímavédelemért is sokat teszek.

Manninger Jenő Keszthely kiemelkedő turisztikai teljesítményének elismeréseként maga is szerepelt a top 10 turisztikailag kimagasló vidéki település polgármestere között kiadónk idei top 50-es kiadványában. Mint az interjúban fogalmazott, a sikereket nem csak vendégéjszakákban és bevételekben mérik. Fejlesztéseik és programjaik középpontjában egy élettel teli és fenntartható város víziója áll, amely egész évben komplex élményeket kínál.

Az Érczfalvi András által készített teljes beszélgetés itt hallgatható meg: