A strandolók mellett a kerékpárosok is elözönlötték a Balatont

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 11. 09:22

Már nem csupán a strandolásé a főszerep a Balaton turisztikai térségben. Közel száz múzeum, kiállítóhely és látogatóközpont mellett több kalandpark, valamint kerékpáros központ közül válogathatnak a kikapcsolódást keresők. 2019-hez képest megduplázódott a bringázók száma a térségben.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint a strandolás mellett akár túrázhatnak, kerékpározhatnak, hajózhatnak vagy a térség kulturális értékeit is felfedezhetik a Balatonra utazók. Különösen gazdag programok várják a látogatókat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévnek köszönhetően. Az aktív kikapcsolódást keresők számára az elmúlt években Alsópáhoktól Zamárdin át Zalaszabarig több kalandpark bővítette kínálatát, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is számos újdonsággal várja a vendégeket – sorolja a térség lehetőséget az MTÜ.

A Balaton és környéke megismerésének egyik legnépszerűbb módja a kerékpártúra. Míg a tó körüli bringaút mérőpontjain áthaladó kerékpárosok száma 2019-ben nem érte el a százezret, mára már a 200 ezret is meghaladja. A kerékpáros turizmus töretlen fejlődéséről tanúskodik a Balatoni Hajózási Rt. (Bahart) által értékesített kerékpáros jegyek száma is, a hajózási szezon márciusi indulása óta eladott százezer ilyen jegyből a kompokon értékesítetteké 7 százalékkal, a személyhajókra megváltott kerékpárjegyeké pedig 16 százalékkal bővült.

A kerékpártúra a Balaton megismerésének egyik legnépszerűbb módja

Fotó: Balatonbike365/Facebook

A kerékpározás feltételeit javítja, hogy a 205 kilométer hosszú Balatoni Bringakör több mint fele megújult, idén tavasszal pedig be is zárult a kör. A BalatonBike 365 kerékpáros fejlesztési projektnek köszönhetően a Balatoni Bringakörön és azon túl további 800 km kerékpáros útvonalon 70 tematikus túra, pihenőhelyek és önkiszolgáló szervizoszlopok hálózata, turisztikai ajánló weboldal és hét nyelven elérhető navigációs mobilalkalmazás teszi biztonságossá és élvezetessé a kerekezést a térségben, az utóbbi használóinak 15 százaléka pedig immár külföldi.

A megnövekedett keresletet jól mutatja a kerékpáros központok forgalma is. Balatonföldváron, Balatonfüreden, Keszthelyen és Kapolcson a vendégek idén július végéig már közel háromszor annyi e-kerékpárt kölcsönöztek, mint 2022-ben ugyanebben az időszakban, és a júliusi vezetett kerékpártúrák létszáma is csaknem megnégyszereződött.

Az MTÜ idén a BalatonBike 365 segítségével gyerekekkel is könnyen teljesíthető tókörüli biciklitúrákra ösztönzi a családokat. A kisiskolások idén nyáron a Kajla bringakörök mentén már speciális bringás pecséteket is szerezhetnek a Kajla útleveleikbe a Balatonnál. További tippekért érdemes tájékozódni a térségben elérhető 18 Tourinform iroda valamelyikében.

Ha nem a kerékpározás, akkor a hajózás is remek kikapcsolódást nyújt. A Bahart adatai alapján a kompok és személyhajók folyamatosan teljes kapacitással közlekednek a Balatonon. Előbbiek forgalma már a 900 ezredik utast is meghaladta, míg utóbbiakra közel 500 ezren váltottak eddig jegyet. A balatoni hajózásnak kedvez a magas vízszint is: jelenleg 27 cm-rel magasabb a tó vízszintje, mint tavaly ilyenkor – közölte az MTÜ.