A világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot Szingapúrban

Forrás: MTI

 2024. május 31. 10:53

A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án, Szingapúrban - jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az elismerés átvételét követően.

Az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d'Excellence átadó gáláján aranyéremmel jutalmazták a Ferencz Marcel által tervezett múzeumot – írta a Városliget Zrt. közleményére hivatkozva az MTI.

A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által megálmodott zenei beavatóintézmény, a Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így immár a Városligetben található a világ két legjobb középülete. A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek így Magyarország legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak - írták.
„A két különleges épület mára hazánk világszerte látható nevezetességeivé vált, és egyben a főváros és Magyarország új jelképei születtek meg bennük" – fogalmazott az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A két épület látogatottsága minden korábbi várakozásukat többszörösen felülmúlta.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója  (b) és Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese (j)

Fotó: Liget Budapest

 

A rangos elismerések elhódítása mellett az is visszaigazolja a Néprajzi Múzeum épületének nívóját, hogy a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén a Néprajzi Múzeum képviselte hazánkat a magyar pavilonban. A FIABCI mostani elismerése is visszaigazolja, hogy Budapest elsőszámú családi élményparkjának - benne a lenyűgöző Magyar Zene Házával és Néprajzi Múzeummal - helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között – emelte ki.

A múzeum korábban több rangos elismerést kapott, az amerikai Time Magazine pedig beválogatta a World's Greatest Places nevű gyűjtésébe.

 

Szeptemberben nyílik az új állandó kiállítás

A Néprajzi Múzeum idén ősszel új attrakcióval gazdagodik. A múzeum páratlan gyűjteményének minden korábbinál nagyobb hányada lesz megismerhető az intézmény épülő, új állandó kiállításán.

A világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot Szingapúrban

Fotó: Liget Budapest / Palkó György

A szeptemberben megnyíló, több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben csaknem 3000 műtárggyal találkozhatnak majd a látogatók. Az új, magyar és nemzetközi vonatkozású etnográfiai anyagot bemutató gyűjteményi állandó kiállítás létrehozása érinti a múzeum közönségforgalmi tereit is, ezért a múzeum június végén bezár, hogy kora ősszel az új tárlattal és megújult terekkel várja a látogatókat.