A fürdők kérhetik a védettségi igazolványt a belépéshez

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. december 22. 12:30

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) álláspontja szerint szükséges és arányos intézkedés lehet, ha a fürdők, az uszodák és a wellnesslétesítmények üzemeltetői a beléptetés feltételéül szabják a koronavírus elleni védettség igazolását.

A NAIH közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán érvényes statisztikája szerint az elmúlt 24 órában világszerte újabb 543 414 koronavírus-megbetegedést regisztráltak és eddig koronavírus következtében igazoltan 5 358 978 ember halálozott el. Köztudomású egyúttal a Covid-19 világjárvány a korábbiaknál veszélyesebb, omikron variánsának rohamos terjedése is.

Kifejtették: az általános adatvédelmi rendelet a személyes adatok védelméhez való jogot nem abszolút jogként biztosítja, hanem hangsúlyozza, hogy azt az arányosság elvével összhangban, a társadalomban betöltött szerepének függvényében kell figyelembe venni, egyensúlyban más alapvető jogokkal. Ilyen alapvető jog az alaptörvényben, valamint az Európai Alapjogi Chartában is rögzített élethez való jog, továbbá az alaptörvényben ezen túl is rögzített testi és lelki egészséghez, egészséges környezethez való jog, amelyek védelme mindannyiunk közös felelőssége.

rudas

A Rudas fürdő tetőtéri jacuzzija. A fővárosi fürdőkben már november 20-tól újra kérik a vendégektől védettségük igazolását

Fotó: 123rf.com/©fotoall

"A fentiek értelmében a hatóság álláspontja szerint a fürdők esetében, ahol más bevett, személyes adatkezeléssel nem járó védekezési mód, így például a gyakori szellőztetés, vagy a maszkviselés előírása fürdőzés közben életszerűtlen, ugyanakkor a távolságtartásra vonatkozó előírások is csak korlátozottan érvényesíthetők – a koronavírus omikron variánsának terjedésére is tekintettel –, jelenleg megfelelő és elfogadható, valamint szükséges és arányos intézkedés lehet az, ha a fürdő üzemeltetője a beléptetés feltételéül szabja a fürdővendég koronavírus elleni védettsége tényének igazolását" – emelték ki.

A hatóság hangsúlyozta, hogy a fentiekben kifejtett álláspontja alapján – az adatvédelmi alapelvek érvényesülése érdekében – kizárólag a védettségi igazolvány, EU-s védettségi igazolvány vagy applikáció bemutatását kérheti a fürdő üzemeltetője, de az így megismert személyes adatokat jogszerűen nem rögzítheti, nem gyűjtheti.

Korábban megírtuk, hogy a budapesti Aquaworld saját hatáskörben – első fecskeként – már november 5-től újra védettségi igazolványhoz kötötte a komplexum minden egységének – szálloda, élményfürdő, éttermek, bárok – látogatását. Két héttel később pedig a főváros fürdővállalata is újra bevezette egységeiben a vendégek védettségi igazolványának ellenőrzését. Arról, hogy mit szóltak ehhez a vendégek, ebben a cikkben számoltunk be.