Az Advent Bazilika szervezőinél a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Forrás: MTI / turizmus.com

 2022. október 01. 11:33

Elvi hozzájárulását adta Belváros önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár szervezésére az Advent Bazilika esemény szervezőinek, miután nem sikerült megállapodásra jutnia a Budapest Branddel - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Közleményükben azt írták, korrekt tárgyalásokat folytattak a fővárosi céggel, ugyanakkor a Budapest Brand - a saját szempontjából érthető okokból - csak két évre szóló együttműködés esetén tudta volna a vásár szervezését elvállalni.

Belváros önkormányzata a Vörösmarty tér üzemeltetéséért, valamint az itt élőkért vállalt felelősségére tekintettel olyan együttműködést szeretett volna kialakítani, amely a kölcsönös elégedettségen, a remélt közös sikereken és mindenekelőtt a lakosság igényeinek való megfelelésen alapszik, nem pedig egy előre kialkudott időtartamon - írták,indokolva azt, hogy miért nem a fővárosi cég kapta meg a szervezéshez az elvi hozzájárulást.

Ezúttal a kétszeresen Európa legjobbjának választott Advent Bazilika esemény szervezői kaptak elvi hozzájárulást az idei Vörösmarty téri vásár szervezésére.

Mint írták, Belváros önkormányzata bízik a Vörösmarty téri karácsonyi vásár a lakossági igényeket szolgáló, az ünnep fényét és hagyományos értékeit emelő, színvonalas, a Belvároshoz, a belvárosiakhoz méltó megvalósításában.

A Vörösmarty tér hasznosításából származó bevételeket pedig az V. kerület - a korábbi fővárosi gyakorlattal ellentétben -, teljes egészében a közterületek fenntartására kívánja fordítani.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár elsősorban nem üzlet, hanem turisztikai attrakció, mondta korábban Faix Csaba

Fotó: Facebook / Faix Csaba

Emlékezetes, hogy  a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt a korábbi években szervező fővárosi cég jogutódja, a Budapest Brand zrt., idén júliusban még árusok jelentkezését várta a vásárra.

A budapest Brand vezérigazgatója, Faix Csaba ugyanakkor már a nyár elején jelezte, hogy veszélybe kerülhet a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megrendezése, mert a főváros helyett az államhoz, majd az V. kerülethez kerülhet a tér egy törvényjavaslat szerint.

Ez így is történt, és most annyiban igazolódott be a vezérigazgató jóslata, hogy nem a főváros cége, hanem egy magánvállalkozás fogja megrendezni a hagyományos Vörösmarty téri vásárt.

A Turizmus Világnapja idei eseményén pedig Faix Csaba keserűen jelentette be, hogy az idei Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt már nem a Budapest Brand szervezi, de ettől függetlenül lesz karácsonyi vásár a fővárosban, ami a turizmus szempontjából jó.