Békefi Anna: Az emberközpontú gazdaság és a regeneratív turizmus a jövő

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. március 15. 17:03

Nehéz helyzetben kezdte meg a munkát a 2020-ban létrehozott Hungarian and Budapest Convention Bureau, megalakulásuk után két héttel ránk tört a pandémia. Rögtön újratervezéssel kellett kezdeniük, home office-ban szervezetet fejleszteni, karanténból nemzetközi kapcsolatokat építeni.

Ezt az időszakot arra szánták, hogy megvizsgálják az élvonalba tartozó nyugat-európai convention bureau-kat, és felvázolják azt a szakmai modellt, amely a hazai iroda eredményes működésének alapja lehet – foglalta össze a Magyar Kongresszusi Iroda első hónapjait Békefi Anna, a társaság ügyvezető igazgatója.

„A megkezdett munkát 2021-ben már élő találkozásokkal folytathattuk: magam személyesen is bekapcsolódtam az európai kongresszusi iroda igazgatókat tömörítő SANCBE (Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe) szervezet munkájába. Stratégiai építkezés szinten az európai beágyazódás, az első sikeresen pályázott kongresszusok és a szakértői csapatunk felállítása volt az elmúlt időszak legfőbb hozadéka. Mivel olyat építünk, ami korábban Magyarországon nem létezett, hatalmas mérföldkő a külföldi kollégák és tanácsadók bevonása, amely egyszerre hoz nemzetközi tapasztalatot és kapcsolatrendszert.”

Bár 2021-ben még kevés nemzetközi szakmai rendezvény zajlott, több, a hazai MICE üzletág jövője szempontjából fontos eseményen jelen volt a Magyar Kongresszusi Iroda.

Békefi Anna: A Magyar Kongresszusi Iroda 2022-re is számos workshoppal, fórummal, tanulmányúttal, edukációs előadással készül

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

„Ide vonzottuk az m&i Private Europe fórumot, elérve, hogy a számunkra oly fontos corporate piac kétszáz nemzetközi szakembere hazánkban, a desztinációnkat megismerve találkozzon, tárgyaljon az újraindulás idején. Részt vettünk a Conventán Ljubljanában, ami tükrözi, hogy szeretnénk jó kapcsolatokat kialakítani a partnerdesztinációinkkal, és arra törekszünk, hogy regionális szinten is kiemelkedő szerepet töltsünk be. Emellett ott voltunk az ICCA (International Congress and Convention Association) 60. világkongresszusán, ami azért fontos, mert a koncepciónkban kiemelt szerepet kap a nemzetközi szövetségekkel való együttműködés, illetve a tudományos kongresszusok pályázása, ennek a szakterületnek pedig vezető platformja az ICCA-kongresszus és -közösség.

Ugyancsak fontos esemény volt a Turizmus Kft.-vel partnerségben előkészített MICE Business Day, amely kapcsán a magas üzleti értékű buyerek kvalifikálása, meghívása és a FAM trip szervezése volt a feladatunk” – sorolta a 2021-es év legfontosabb eseményeit az igazgató.

A Magyar Kongresszusi Iroda 2022-re is gazdag szakmai programmal készül: számos workshop, fórum, tanulmányút, edukációs előadás szerepel a tervek között; az IMEX Frankfurt és az IBTM Barcelona kiállításokon pedig minél több magyar partner érdekeit szem előtt tartva képviselik majd az országot.A fiatal szervezet igazgatója ötéves távlatban reálisnak látja, hogy Magyarország a világ legnépszerűbb konferenciadesztinációi közé tartozzon, és vezető szerepet töltsön be a régióban, illetve Európában. „Külföldi tanácsadókkal alkotjuk meg tavasszal azt a stratégiát, amely láttatja a terület nemzetgazdasági súlyát, a hosszú távú gazdasági befektetésektől a munkahelyteremtésen át a kutatás-képzésig ívelő hatásait. Hosszú távú víziónkban nemcsak Budapestre koncentrálunk, hanem ernyőszervezetként a vidéki nagyvárosokat is szeretnénk bekapcsolni a vérkeringésbe. Hídként kívánjuk összekötni a piaci szereplőket, a szakmai szövetségeket, a turizmusirányítás döntéshozóit, a városi és az állami vezetőket, valamint a nemzetközi piacot.

Mindez azért is meghatározó, mert költségvetési időszakokon és politikai ciklusokon átívelően kell pályáznunk, forrásokat biztosítanunk, és az ágazatot meghatározó jogszabályi és infrastrukturális környezet alakításában részt vennünk. Szívügyem, hogy a hazai konferencia és üzleti rendezvényipar számára fenntarthatósági stratégiát és hozzá kapcsolódó minősítési rendszert alkossunk, sőt a rendezvények társadalmi hasznát is a gyakorlat részévé emeljük. Ez nem pusztán versenyképességi kérdés: amikor valami újat hozunk létre, értékalapon kell gondolkodni, hogy hosszú távon is működő szakmaiságon, transzparencián alapuló megoldásaink a regeneratív turizmust, rendezvényipart és az emberközpontú, háromdimenziós gazdaságot szolgálják.”

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.