CheckINN Revitalizátor: regenerációs központ a Zemplén szívében

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. december 13. 16:26

Cikksorozatunkban a CheckINN Revitalizátor ötletverseny csapatai mutatkoznak be oldalunkon. Második írásunkban az Aktív Zemplén döntős csapatát ismerhetjük meg, akik egy volt határőrségi épületből regenerációs központot terveztek.

A CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által közösen meghirdetett CheckINN Revitalizátor ötletverseny célja elhagyatott vagy funkciójukat vesztett területek, ingatlanok (rozsdaövezeti és barnamezős területek) turisztikai célú újra hasznosítására vonatkozó ötletek díjazása.

A CheckINN Revitalizátor pályázati kiírására összesen 26 pályázat érkezett, a háromfős, felsőoktatási hallgatókból álló csapatok számos hazai település – többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger – romos, kihasználatlan ingatlanjainak újratervezésére hoztak ötleteket, de Budapesti pályázatból is akadt szép számmal.

aktivzemplen

Az Aktív Zemplén csapata: Klisóczki Fanni, Latorcai Levente és Fűzéri Fruzsina

Fotó: Csapattagok

Az első fordulóban a jelentkezőknek egy kétperces kreatív videóban kellett bemutatniuk a megújításra választott létesítményt, a tervezett turisztikai funkciót és magát a csapatot. A verseny második fordulójában már részletesebben kell bemutatni a választott helyszínen található barnamezős építészeti objektumokat, és a versenyzők a javasolt koncepciót építészeti szempontból is ki kellett, hogy dolgozzák és ábrázolják. Emellett vizsgálniuk kellett az új funkció környezeti hatását, a fenntarthatósági szempontokat, valamint a marketing- és kommunikációs lehetőségeket is.

A következő hetekben a verseny két nyertes csapata és döntősei mutatkoznak majd be a Turizmus.com oldalán. Nemrégiben elsőként a DiveIN csapatát mutattuk be, akik búvárbázist és vendéglátóhelyet alakítanának ki a Budai-hegyekben.

Ezúttal az Aktív Zemplén csapatának tagjai, Fűzéri Fruzsina, Klisóczki Fanni és Latorcai Levente beszélgettek újságírónkkal az ötletükről és arról, hogyan építették fel a pályázatukat.

Az Aktív Zemplén Hollóházán a határőrség volt épületéből kialakított regenerációs központtal pályázott, melyet szaunákkal, merülőfürdőkkel, tetőteraszos dzsúszbárral tettek még vonzóbbá a túrázók, kerékpárosok számára.

A csapatot Klisóczki Fanni gyűjtötte maga köré, aki korábban már kétszer is sikeresen szerepelt a CheckINN ötletversenyeken: 2020-ban aktív turizmus kategóriában a nyertes Vízi mozi, 2022-ben pedig a közlekedés, mobilitás kategóriában szintén nyertes Wheelp csapatában vett részt. Remélte, hogy idén is a nyertes csapatot erősítheti, de ezúttal csak a döntőig jutottak a versenyben. Az Aktív Zemplén csapatban többek között a piackutatás, a célcsoport és a partnerek keresése, illetve a pénzügyi háttérelemzés tartozott a feladatai közé.

checkinn

Az Aktív Zemplén Hollóházán a határőrség volt épületéből kialakított regenerációs központtal pályázott

Fotó: Csapattagok

Fanni a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció-médiatudomány mesterképzésére jár, itt találkozott Füzéri Fruzsinával, aki hollóházi lakosként a helyszín ötletével segítette a pályázatot. Fruzsinához az építészet is közel áll, így ő lett a csapat tervezője.

Fanni egy kreatív ügynökségnél találkozott Latorcai Leventével, aki a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult kommunikáció szakon. Jelenleg videóvágással és 3D animációval is foglalkozik, így az ő feladata volt többek között az Aktív Zemplén bemutatkozó videójának elkészítése, illetve a pályázat designja is.

A csapat tagjai a bemutatkozás után elmondták, hogy a legnagyobb nehézséget talán az okozta számukra, hogy a pályázás során “távkapcsolatban voltak,” hiszen Klisóczki Fanni jelenleg Erasmusos hallgatóként Portugáliában tanul, így online kellett egyeztetniük a terveikről.

A pályázati anyaguk előkészítése egy brainstorminggal indult: mivel mindhárman szeretnek sportolni, túrázni és biciklizni, szerettek volna ehhez kapcsolódó pályázatot beadni. A csapat elmondta, hogy bár a koronavírus óta egyre többen töltik a szabadidejüket a természetben, ismerőseik és saját tapasztalataik szerint a túrázóknak nincs sok regenerációs lehetősége a wellness-központokon, szállodákon kívül, amik gyakran messzebb találhatóak a túraútvonalaktól és pénzügyileg is nagyobb terhet rónak a kirándulókra, sportolókra. Ők azonban olyan pihenőhelyben gondolkoztak mely helyben, mindenki számára elérhető.

checkinn

Mivel a Kéktúrának a közelben található a végpontja, és ezért frekventált a túrázók körében, így ideális helyszínnek bizonyult a rekreációs központ kialakításához

Fotó: Csapattagok

A pontos helyszín ötlete Fruzsinától érkezett, aki és ismeri a környéket. Így találtak rá a volt határőrség romos, lakhatatlan épületére. Mivel a Kéktúrának a közelben található a végpontja, és ezért frekventált a túrázók körében, így ideális helyszínnek bizonyult a rekreációs, revitalizációs központ kialakításához.

A tervezés során egy primer online kutatási kérdőívet is kiküldtek ismerőseiknek, ezzel is felmérve a valós igényeket - ez alapján alakították ki a központ pontos szolgáltatásainak listáját. Az kutatási eredmények és saját ötleteik alapján szaunákat, merülőmedencét és kisebb masszázsszobákat terveztek az épületbe, illetve jakuzzit is. Felmérték azt is, hogy a túrázók esetleg meg is szállnának-e a helyszínen és hogy milyen egészséges ételeket és italokat fogyasztanának legszívesebben a központban. A válaszokkal összhangban egy dzsúszbárt is terveztek a tetőteraszra.

Elmondták, hogy mivel a pályázati anyag kidolgozása és maga a verseny több hónapig tartott, ezért mindenképp olyan tervet szerettek volna leadni, ami igazi szerelem mindhármuk számára. Ez pedig a jelek szerint sikerült is - hiszen még az is eszükbe jutott, hogy esetleg a projekt a való életben is megvalósulhatna - természetesen profi tervezők bevonásával -, ami egy szuper lehetőség lenne mind a település, mind a közelben túrázók, biciklizők számára.

A CheckINN-es projektekről Ilyés Noémi programigazgatóval készített interjúban bővebben itt olvashat.