Ötletpályázat: fókuszban az aktív turizmus és a fenntartható építészet

Szerző: Tóth-Korsós Benedek

Forrás: turizmus.com

 2024. június 10. 08:52

2024-ben immár harmadik alkalommal pezsdíti fel a felsőoktatásban tanuló innovatív gondolkodású hallgatók életét a CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata, a CheckINNxMOME Revitalizátor.

Idén is az ország számos felsőoktatási intézményéből érkeztek háromfős csapatok, hogy bebizonyítsák az alulhasznosított épületekben és területekben rejlő kiaknázatlan turisztikai lehetőségeket.

Többek között Szegedről, Gyöngyösről és Egerből is szép számmal pályáztak hallgatók, de idén a budapesti egyetemisták aránya volt a legnagyobb.Ennek ellenére a választott helyszínek csupán 15%-a összpontosul Budapestre, ami jól mutatja, hogy a csapatok bátran kutatnak közvetlen környezetükön kívül is.

A második fordulóban turisztikai és építész mentorok segítik a továbbjutókat

Fotó: CheckINN

A versenyen nem csupán építész és turizmus specifikus karok intézményei képviseltetik magukat. A MOME, a BGE, a BCE, a METU, az SZTE, a BME mellett a MATE, a KGE, az EKKE és DE hallgatói is versenybe szálltak a 2 x 3.000.000 forintos ösztöndíjért és a szakmai mentorációért.

 

10 továbbjutó csapat, 10 egyedi ötlet

A jelentkezők közül a kijelölt szakmai bíráló bizottság pontszámai alapján a 10 leginnovatívabb ötletet benyújtó csapat jutott tovább. A fiatalok körében egyre népszerűbb aktív turizmushoz kapcsolódó hátizsákos túrák és interaktív, személyre szabott programok, látogatóközpontok is megjelentek a pályamunkák tematikájában.

A hallgatók új szemléletmóddal állnak a gazdasági, környezeti fenntarthatósághoz, emellett lényeges szempont számukra az edukáció és az élményközpontú utazás is. Az ötletek között találunk zsilipházakra fókuszáló kezdeményezést, környezetvédelmi területre vonatkozó rekultivációs és fásítási projektet, de voltak, akik hajózástörténeti kiállítást terveznek.

 

Második forduló, 20 oldal, 4 mentor

A verseny következő szakaszában, július 31-ig intenzív csapatmunka vár a továbbjutókra: összesen négy, a turizmus, építészet és előadástechnika területén jártas szakemberekkel fogják közösen megálmodni a végleges, 20 oldalas kreatív prezentációjukat.

A mentorok: Soóki-Tóth Gábor, városfejlesztő; Hegedűs Attila, turisztikai tanácsadó; Hámori Péter, építész; Komár Zita, kommunikációkutató.

A kidolgozás során nem csupán építészeti, de turisztikai és gazdasági szempontokat is figyelembe kell vennie a projektet megálmodó fiataloknak. Ehhez minden segítséget megkapnak majd a szervezőktől és a mentoroktól.

A forduló végén pedig a szakma és az érdeklődő közönség előtt prezentálhatják kész ötletüket szeptember közepén.

 

Dinamikusan fejlődő közösség

A CheckINN-nél a versenyek után sem áll meg az élet: A Revitalizátor és az Turisztikai Innovációs Verseny mellett aktívan építik Alumni közösségüket is, ahol érdekes workshopokon és programokon vehetnek részt a volt versenyzők.

Pizzakészítő workshopon vehettek részt a CheckINN Alumni közösségének tagjai

Fotó: CheckINN

Májusi Pizzakészítő Workshopjukon az Ursa Maior Kreatív Műhely vezetésével ismerkedhettek meg az olasz gasztronómia rejtelmeivel. Június folyamán pedig további előadásokkal és programokkal készülnek, hogy tovább segítsék a karrierjükre tudatosan készülő, innovatív fiatalokat.