Ganczer Gábor: a Hungexpo őszi kapunyitásra készül

Forrás: turizmus.com

 2020. május 03. 13:56

A Hungexpo októberi időpontokra tette át saját kiállításait, és számos nem saját rendezvény is az őszi vásárnaptárba került át – többek között erről és a rendezvénypiac jelenlegi helyzetéről beszélt a Trend FM-nek Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, a MaReSz elnöke.

A Hungexpónál arra készülnek, hogy szeptemberben már meg tudják nyitni a koronavírus-járvány miatt márciusban bezárt kapukat, és elindulnak a rendezvények. Közben gőzerővel folynak a fejlesztések a vásárváros területén, talán egy kis öröm az ürömben, hogy a leállás miatt gyorsabban is zajlik a kivitelezés – mondta el az adásban Ganczer Gábor.

A vásárközpont még március közepén felajánlotta az Operatív Törzsnek egyik pavilonját, hogy szükség esetén koronavírusos betegeket helyezzenek el benne. Úgy tűnik, az európai trend is az, hogy a nagy vásárvárosok pavilonjaiban alakítanak ki járványkórházakat, pl. Bécsben és Berlinben is ez a helyzet.

A Hungexpo októberi időpontokra tette át saját kiállításait, a Construmát és az Ipar Napjait, és a nem saját, lemondott tavaszi rendezvények nagy része is átkerült őszre. A vásárváros őszi naptárában gyakorlatilag nincs szabad nap – tette hozzá Ganczer Gábor.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) elnökeként elmondta: a szövetség nagy sikerként könyvelte el, hogy a rendezvényiparág a turizmus iparággal együtt megkapta az első kormányzati segítséget. Azóta is folyamatosan lobbiznak, és úgy látják, hogy sikerült elérniük a kormányzatnál, amit szerettek volna.

Tovább dolgoznak azon, hogy a rendkívül sokszínű, sokféle szolgáltatóból álló iparágat összefogó MaReSz minden egyes tagja megfelelő segítséget kapjon, bár úgy látják, hogy a „Kurzarbeit”, különösen a módosított változatában mindannyiuk számára segítség lesz.

Az újrainduláshoz pedig szintén szüksége lesz majd az iparágnak egy nagyobb segítségre a kormányzat részéről. Ganczer Gábor a munkaerő megtartását látja a legfontosabbnak, ha ugyanis felkészült munkaerővel nyitnak majd újra, akkor sikereket fognak tudni elérni. A Hungexpo Zrt.-től egyetlenegy embert sem bocsátottak el – hangsúlyozta. Mint mondja, abban hisz, hogy a terheket a munkáltatónak és a munkavállalónak közösen kell viselnie. Úgy gondolja, ezt szem előtt tartva és a kormányzati segítséggel ki fogják bírni szeptemberig.

Meglátása szerint a járvány után a rendezvénypiacon kicsit később fog visszaállni a kereslet, mint a turizmusban, hiszen első lépésben nem a rendezvényekre lesz igény. A Hungexpo kiállításait több tízezer ember látogatja, ezért arra készülnek, hogy csak szigorú higiéniai előírások betartásával nyithatnak majd újra. A február-márciusban megtartott Utazás és FeHoVa kiállításokon egyébként már bevezettek néhány ilyen szabályt – jegyezte meg a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója.

Az Érczfalvi András által készített teljes interjú meghallgatásáért kattintson a nyílra!

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).