Green-csőd: a MUISZ változtatna az ellenőrzési rendszeren

Forrás: turizmus.com

 2017. július 10. 14:18

Nem a kaució megemelése, hanem az ellenőrzések szigorítása és a hatósági jogkörök kiterjesztése lehetne a megoldás a hasonló esetek elkerülésére – emelte ki Erdei Bálint MUISZ-elnök a szövetség sajtótájékoztatóján, melyet a Green Holidays csődjével kapcsolatosan tartottak.
Régóta nem volt ekkora vihart kavaró utazási irodai csőd a piacon, s ennek leginkább az az oka, hogy az utazásszervező és társcégei, kikerülve a jogszabályi előírásokat, külön értékesítették a csomag elemeit, amelyre így nem vonatkozik a vagyoni biztosíték.

 

Elkerülhető lett volna

Erdei Bálint kiemelte: a MUISZ már decemberben jelezte a jogellenes magatartást Budapest Főváros Kormányhivatalának, nevezetesen, hogy a Green Holidays útjait nem csomagban, hanem szolgáltatásokra bontva értékesítik, ráadásul irreálisan alacsony áron. Akkor azt a választ kapták, hogy az MKEH utódjának nincs jogköre eljárni, továbbították az észrevételt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal felé, de azóta sem érkezett válasz.

Ezzel párhuzamosan az utazásközvetítők figyelmét is többször felhívták arra, hogy kockázatos az irreálisan alacsony áron történő utak értékesítése, az utasokat pedig több csatornán és fórumon is arra bíztatták, az utazási szerződés aláírásakor mindenképpen győződjenek meg arról, ki az utazás szervezője, és, hogy valóban utazási csomagot vásárolnak-e?

Az utazási szerződés körültekintő átolvasása és megkötése minden esetben javasolt, ebben szerepelnie kell a cég adatainak és nyilvántartási számának (közvetítő bevonása eseten a közvetítő adatai is), a szolgáltatás helyének, idejének, tartalmának, árának, és a biztosítónak is, amelynél az iroda a kauciót megkötötte.

Elhatárolódik a MUISZ

A sajtótájékoztatón elhangzott,: a 224 milliárdos éves utazási irodai forgalomnak több mint    80 százaléka köthető a MUISZ-tagjaihoz. A szövetségnek egyébként a Green Holidays nem volt tagja, és Erdei Bálint hangsúlyosan kiemelte, hogy a MUISZ – és az általa képviselt utazási irodák - elhatárolódik minden, a hatályos jogszabályok kijátszására irányuló, és a tisztességes üzleti magatartással ellentétes gazdasági tevékenységtől.

A jelenlévő online, offline és elektronikus média képviselőinek élénk érdeklődése mellett elhangzott: számos szerződésben nem is szerepelt a Green Holidays neve, így ezekben az esetekben az Uniqa Biztosítónál megkötött vagyoni biztosíték sem feltétlenül fedezheti majd a károkat.

Csépai Balázs, a MUISZ jogi képviselője elmondta: a Green Holidays károsultjai jogosultak a kártérítésre, ám ahol a cég neve nem szerepelt a szerződésben, az utasok közvetlenül azokat a cégeket tudják perelni, akikkel a szerződést aláírták. Azt csak a július végi határidő után lehet majd látni, hány ilyen utas lesz.

Csépai Balázs hozzátette: az uniós irányelv és a magyar szabályozás szerint sem lehetne külön számlázással szétbontani az utazási csomagokat, a MUISZ álláspontja szerint ez jogellenes tevékenység. Ugyanakkor ez egy új jogi kérdés, nincs még hasonló esetre jogi precedens, a bíróságok döntik majd el, hogy ez pontosan minek minősül és mit von maga után.

Megoldási javaslatok

Mint ismert, folyamatban van az uniós irányelv hazai joganyagba való átültetése. Ennek határideje 2017 vége, hatályba lépése, legkésőbb 2018. július 1. Szeretnék, ha ezzel együtt, komplex módon gondolnák újra az utaztatói tevékenység szabályozását.

A mostani esetből az egyik tanulság például, hogy a kormányhivatal a jelenlegi szabályozás szerint csak utazásszervezőkkel szemben járhat el, viszont szükséges lenne, hogy gyanú esetén eljárhasson a hasonló, utazásszervezésnek tűnő esetekben is.

A vagyoni biztosítékra vonatkozó limitek elegendők az elnök szerint, ezek kellően erős garanciákat nyújtanak a fogyasztóknak.

Ugyanakkor, Erdei Bálint javaslataik között említette azt is, hogy a vagyoni biztosítékot a hazaszállítás és a kint tartózkodás megtérítésére lehessen használni, a kártérítésekre és a részvételi díjak visszafizetésére pedig egy külön fizetendő, kötelező inszolvencia biztosítás vonatkozzon.

Molnár Judit, Erdei Bálint és Csépai Balázs

Erdei Bálint a szövetség nevében kiemelte: az utaztatási szakma fekete napja lett július másodika, amikor fizetésképtelenséget jelentett a Green Holidays, a MUISZ együtt érez azokkal a családokkal, utazókkal, akiknek sok esetben a már hónapok óta tervezett és befizetett nyári utazása, szabadsága ment tönkre.

Mire lesz fedezet?

Mint emlékezetes, a Green Holidays egy erős Black Friday akciózást követő vasárnap jelentett fizetésképtelenséget.

A folyamatos, 24 órás szervezőmunkának köszönhetően a biztosító intézkedésének hatására, július 5-én az összes Törökországban rekedt utas – összesen 569 fő – hazaérkezett Budapestre illetve Debrecenbe.

Mostanáig mintegy kétezer kárigény érkezett a biztosítóhoz, még nem lehet tudni, mekkora az összes kárigény, illetve a vagyoni biztosíték elég lesz-e a kártalanításra?! A kárigényeket július 31-ig lehet bejelenteni, így addig nem tudni, mekkora részét fedezi a garancia az igényeknek.