Guller Zoltán: a belföldi turizmusban minden eddigi rekord megdőlt a nyáron

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 28. 13:04

A belföldi turizmus nemcsak megközelítette, de meg is haladta a tavalyi számokat, és az előfoglalások alapján ősszel is kiemelkedő lehet a forgalom a hazai szálláshelyeken – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legfrissebb podcastjában.

Minden eddigi rekord megdőlt ezen a nyáron Guller Zoltán szerint, soha ennyi turista nem pihent még belföldön júliusban és augusztusban. A legnépszerűbb úti cél természetesen a Balaton volt, itt realizálódott az összes vendégforgalom 40 százaléka, közel 1,3 millió magyar töltött el több mint négymillió vendégéjszakát. A második legnépszerűbb, közel 10 százalékos részesedéssel a Mátra-Bükk turisztikai térség volt, Debrecen, Hajdúszoboszló és a Tisza-tó térsége pedig mintegy 8 százalékos részesedéssel zárt.

Guller Zoltán

Fotó: mtu.gov.hu

A beszélgetésből az is kiderül, hogy lezárult a magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázat, melynek valamennyi nyertese meg is kapta a szobánkénti 1 millió forintot a pályázatot kezelő Kisfaludy 2030 Zrt.-től. Összesen több mint 40 milliárd forint felett döntöttek a pályázat keretében.

Guller Zoltán beszél még az idegenvezetőknek szóló pályázatról is. Összesen 155 idegenvezető pályázott, és hat kivételével mindegyikük kapott vissza nem térítendő támogatást. A legtöbb pályázat Pest és Csongrád megyéből érkezett be.

A podcast itt érhető el.

A Magyar Nemzet oldalán péntek reggel megjelent interjúban Guller Zoltán arról is beszélt, hogy az MTÜ arra törekszik majd, ha másutt két évig tart az ágazat visszaépítése, nálunk csak egy évet vegyen igénybe.