Újrarajzolná Európa turisztikai térképét a válság után az MTÜ

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 28. 13:54

Egy, a Magyar Nemzetben megjelent interjú szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség arra is törekszik majd, hogy ha másutt két évig tart az ágazat visszaépítése, nálunk csak egy évet vegyen igénybe.

Rekordszintet, 142 milliárd forintot ért el július végéig a Széchenyi Pihenőkártyás munkáltatói feltöltések teljes összege, amely tízmilliárd forinttal magasabb, mint tavaly volt – nyilatkozta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Mint mondta, nemcsak az idén kiemelkedő számban meghirdetett utazásösztönző kampányokkal segítik a belföldi turizmust, hanem ezt támogatta egész nyáron a Széchenyi Pihenőkártya is, amelyen a válságintézkedések részeként a kétszeresére emelték a több mint egymillió kártyatulajdonos által elkölthető összegeket.

Az év végére a 300 milliárd forintos éves feltöltést is elérheti ez a válságkezelésben bevált cafeteriaelem, míg tavaly év végén 220 milliárd volt ez az összeg, amely a felhasználáskor a belföldi piacon jelent meg.

Guller Zoltán a legfrissebb, pénteki podcastjában is beszélt arról, hogy a belföldi turizmus nemcsak megközelítette, de meg is haladta a tavalyi számokat, és az előfoglalások alapján ősszel is kiemelkedő lehet a forgalom a hazai szálláshelyeken.

Levendulamező Tihany mellett. A nyári belföldi turistaforgalom a tavalyit is meghaladta

Fotó: 123rf.com

A vezérigazgató arról is beszélt a lapnak, hogy e hónaptól a turizmusban működő valamennyi vállalkozás a Széchenyi Turisztikai Kártyával százmilliárd forintos hitelkeretből nullaszázalékos, szabad felhasználású hitelhez juthat a kereskedelmi bankoknál, ez az üzletpolitika átállását is támogathatja, akárcsak a túlélést, ésszerű elvárások és felhasználás révén.

Guller Zoltán szerint fel kell készülni arra, hogy a határok teljes átjárhatósága után az európai rajtvonalhoz a teljes turizmusnak fel kell sorakoznia. Szavai szerint a helyzet merészebb lesz, mint korábban: a vírus előtti időkben még Béccsel, Prágával versengtünk, most azonban Barcelona, Párizs és London is a nulláról indul majd a külföldi vendégeket célzó versenyben. „Ha erre jól fel tudunk készülni, jó pozíciót tudunk majd elérni Európában, és újrarajzoljuk a turisztikai térképet” – húzta alá.

„Arra is törekszünk majd, hogy ha másutt két évig tart az ágazat visszaépítése, nálunk az csak egy évet vegyen igénybe” – tette hozzá a vezérigazgató.