A magánszálláshelyek 45 ezer szobájának felújítása kezdődhet meg

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. július 16. 14:33

Közel 14 ezer pályázó kaphat szobánként egymillió, összesen mintegy 45 milliárd forint támogatást a Kisfaludy-program szerdán lezárult magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata keretében – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A konstrukció egyszerűsített eljárásban kínált pályázati lehetőséget minden, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált vidéki magán- és egyéb szálláshely üzemeltetőjének. Ennek köszönhetően a pályázat benyújtására rendelkezésre álló 1,5 hónap alatt több mint 16 ezer pályázat érkezett be megközelítőleg 50 milliárd forintos forrásigénnyel. Mivel az ellenőrzés és a feldolgozás napi szinten folyamatosan történt, így mára a beérkezett pályázatok közel 100 százalékát feldolgozták – ismertette a folyamatot Guller Zoltán sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a pályázók 84 százaléka nyertes lett, a támogatói döntésről szóló értesítéseket mindenki megkapja július végéig e-mailben, az igényelt támogatás teljes összegét pedig előleg formájában, legkésőbb augusztus 31-ig. A forrásból bármilyen fejlesztés megvalósítható, lehet felújítani, bővíteni, bútorcserére, napelemre költeni, szaunát, akár kisebb medencét építeni, egyedül forgóeszköz nem vásárolható belőle.

A kedvezményezettnek minden fejlesztést legkésőbb december 31-ig be kell fejeznie. A pályázati források felhasználására egyszerűsített elszámolás vonatkozik, az MTÜ szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd a megvalósítást.

Guller Zoltán: A pályázók 84 százaléka nyertes lett

Fotó: MTI / Mohai Balázs

5000 új szálláshely "vált láthatóvá"

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a pályázat hatására több mint 5000 új magán- és egyéb szálláshely „vált láthatóvá" az MTÜ és a kormány számára, ennyien léptek be az elmúlt időszakban, „nagy valószínűséggel a támogatás okán", az NTAK rendszerébe, ami „az ágazat fehérítését segíti" – tette hozzá.

A július 15-i adatok szerint így 24 937 magán- és egyéb szálláshely több mint 83 ezer szobát működtet a vidéki Magyarországon. Ez alapján elmondható, hogy a potenciális pályázók kétharmada rész vett a pályázaton. A legtöbb pályázatot Somogy, Veszprém és Zala megyéből küldték be.

 

Még idén 5 milliárd kempingfejlesztésre

Guller Zoltán emlékeztetett, hogy a 2017-ben indult Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció révén összesen 295 milliárd forintot fordítanak a vidéki szálláshelyek megújítása, mintegy 200 milliárd forint állami támogatás és több mint 100 milliárd forint önerő felhasználásával.

A korábban elindított panziófejlesztési programnak köszönhetően már több száz panzió fejlesztése történt meg, és ebben az évben további több százé fog befejeződni. Megújult több tucat szálloda és megkezdődött több tucat új szálláshely építése is. Ez összességében 8507 új szoba építését és 9072 szoba megújítását jelenti eddig – sorolta.  A magán- és egyéb szálláshelyeket is figyelembe véve, a vidéki Magyarország összes szobájának 40 százaléka újulhat meg, több mint 62 ezer szoba várja majd megszépülve a hazai és külföldi vendégeket a Kisfaludy-programnak köszönhetően.

Már csak egy komponense van hátra a Kisfaludy-programnak, a kempingek és az üdülőházak fejlesztése, erre a célra 5 milliárd forintos keretösszeggel még idén kiírják a pályázati felhívást – jelentette be Guller Zoltán.

 

Budapesten miért nincs támogatás?

Az MTÜ vezérigazgatója reagált azokra az észrevételekre is, amelyek azt kifogásolják, hogy a budapesti szálláshelyek kimaradtak a Kisfaludy-programból.

„Tekintettel arra, hogy a külföldi vendégek kétharmada Budapestre érkezik és a turisztikai költés fele is a fővárosban realizálódik, az gondoltuk, a budapesti szálláshelyek tulajdonosai megfelelő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy a szükséges felújításokat megvalósítsák. Ezt alátámasztja, hogy Budapesten jelenleg több mint 6000 szállodai szoba építése zajlik önerőből. A másik ok: mivel Budapest és az agglomeráció több településének gazdasági teljesítménye meghaladja az európai uniós átlagot, az Európai Bizottság nem engedi, sőt kifejezetten tiltja, hogy ebben a térségben a turisztikai szektorban gazdasági fejlesztési programokat valósítson meg a kormány" – adott magyarázatot Guller Zoltán.