Ismét lesznek turisztikai képviseletek külföldön

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2017. június 06. 19:57

Szeptemberben bemutatják a következő tíz évre szóló turizmusstratégiát és az új országmárkát, a fontos küldőpiacokon pedig ismét lesz hazánknak turisztikai képviselete – hangzott el a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai országjáró programjának első, soproni állomásán.

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központot megtöltötték az érdeklődők a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országos szakmai rendezvénysorozatának első állomásán. Mint korábban megírtuk,  az MTÜ azért indította útjára az országjáró programot, hogy a helyi döntéshozók és a szakma első kézből értesülhessen az új turizmusirányítás fejlesztési elképzeléseiről és egyben lehetőséget adjon a térségi szereplőknek véleményük, ötleteik elmondására.

A kérdések és válaszok órája. A képen Bánhegyi Zsófia, Guller Zoltán, Fodor Tamás, Gajda Tibor és Lobenwein Norbert

Fotó: turizmus.com

Sopron-Fertőd kiemelt turisztikai térség mintegy 60 milliárd forint értékű turisztikai célú fejlesztés előtt áll, hasonló lehetőségre legutóbb a két világháború között volt példa – mondta köszöntőjében Fodor Tamás, a város polgármestere. A térség megközelítését nagyban javító M85-ös autóút teljes kiépítése – amit nem ebből a keretből finanszíroznak – mellett megújul Soron belvárosa, a Kisvárkerület, a Széchenyi tér és a Pap rét, a Lőverekben erősítik a gyógy- és az aktív turizmust, a Fertő-tónál pedig a vízi turizmust.

 

Minőségi szintet kell lépni

Paradigmaváltásra van szükség a turizmusban, mert a rendszerváltás óta eltelt 27 évben kialakult struktúra, gyakorlat már nem tud választ adni a turizmus új kihívásaira – mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója. Ilyen a biztonság felértékelődése (e téren komoly versenyelőnyünk van), az utazásra költhető jövedelmek növekedése Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt, az internetes foglalások térnyerése, a fogyasztói szokások megváltozása (a lehető legtöbb élmény igénye a legrövidebb idő alatt), valamint az ágazat, a vállalkozások jövedelmezősége.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója előadást tart, az asztalnál Bánhegyi Zsófia és Kárpáti Béla

Fotó: turizmus.com

A turizmus tavaly 3,2 milliárd euróval javította a fizetési mérleget, és 10 százalékkal járult hozzá a bruttó hazai össztermékhez (GDP), az MTÜ célja, hogy 2019 végére ez a hozzájárulás elérje a 16 százalékot. Nem elsősorban több vendéget, hanem többet költő és hosszabb időt itt töltő turistát szeretnénk Magyarországra invitálni – fogalmazott a vezérigazgató. Ennek érdekében a korábbi pontszerű fejlesztések helyett a desztinációs szemléletre tért át az új turizmusirányítás, a fejlesztésekkel célja a minőségi szintlépés. Az eddig részletezett 3 (Sopron-Fertő, Balaton, Tokaj-Felső-Tisza-Nyírség) mellé hamarosan további 5-6 helyszínt terjesztenek a kormány elé kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek, köztük a Dunakanyart és Debrecen-Hortobágy területét. Fontos cél az is, hogy a turizmus minél inkább családbarát legyen, az ehhez szükséges eszközbeszerzésre pályázati forrás is lesz és egy egységes minősítő rendszer készül.

A vezérigazgató kitért az ágazat fehérítésének szükségességére is, 2019-től valamennyi szálláshely szoftverét be szeretnék kötni a NAV rendszerébe.

Az MTÜ fejlesztési programjának helyi végrehajtója, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója részletesen is bemutatta a Fertő-tó vízitelep-fejlesztési elképzeléseit. Kárpáti Béla elmondta, a Fertő-part teljes rehabilitációja a cél, amire 30 milliárd forint áll rendelkezésre. Fejlesztik a vízi, a kerékpáros, a horgász- és az ökoturizmust kiszolgáló infrastruktúrát, javítják a minőségi vendégfogadás feltételeit.

Gajda Tibor, az MTÜ turizmusstratégiáért és fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesese többek között arról beszélt, hogy a desztinációlehatárolás nemcsak kiváltság, hanem kötelezettségekkel, feladatokkal is jár. A szakszerű üzemeltetés nem pénzkérdés. Bár a Fertő-tó túlpartja erős konkurencia, nem szégyen az osztrákoktól tanulni – fogalmazott. A szálláshely-fejlesztési pályázatban például előírják majd olyan csomagok kidolgozását, amelyben kulturális elem, illetve emelt szintű gasztronómiai élmény is van, valamint, elvárják, hogy a térség valamennyi attrakciójának belépőjegyét árulják a turisztikai elemek összekapcsolása érdekében. A hálózatok létrehozását egy hamarosan megjelenő pályázat is elősegíti majd.

 

Készül az új országmárka

Megkezdődött az új országmárka és a jól megkülönböztethető desztinációmárkák megalkotása – jelentette be Bánhegyi Zsófia, az MTÜ marketingkommunikációjáért felelős vezérigazgató-helyettese. Ehhez 8 külföldi országban, valamint itthon végeznek kutatásokat a Magyarország-képről, a lehetséges hívószavakról, a közösségi médiáról. Jelenleg a különböző országmárka-rangsorokban csak a középmezőnyben vagyunk.

Bánhegyi Zsófia, az MTÜ marketingkommunikációjáért felelős vezérigazgató-helyettese

Fotó: turizmus.com

A marketingkommunikáció kiemelt területe a digitális stratégia, mert az internetes foglalások aránya manapság már 40-50 százalékot teszt ki az értékesítésben. Teljesen újraszabják a marketingkommunikációs eszköztárat, az elmúlt két hónapban több mint 40 projektet kezdtek el, ősztől pedig az 5 legfontosabb küldőpiacon és idehaza is kampányokat indítanak. Szeptember végén, egy szakmai konferencia keretében mutatják be a tíz évre szóló turizmusstratégiát, az új országmárka-stratégiát és a desztinációmárkázást – sorolta.

Végezetül Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT Fesztivál egyik alapító-főszervezője Sopron és a fesztivál gyümölcsöző kapcsolatáról beszélt, és bemutatta a jövő héten induló Csillagok Városa kampányt.

Az előadások után több mint egy órán keresztül zajló kérdések-válaszok során megtudtuk, hogy bár a turizmusdiplomácia a Külügyminisztériumhoz került, a fontos küldőországokban saját képviseleteket, "országmárka-központokat" létesít majd az MTÜ a B2B és B2C kapcsolattartásra, így Kína és Oroszország mellett Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban és az USA keleti partján.

Az országjáró szakmai rendezvénysorozat következő állomása a Balatonnál lesz, három hét múlva.