Útra keltek a családok a téli szünetben, többet költöttek a vendégek, mint tavaly

Forrás: turizmus.com

 2024. január 23. 10:20

A főváros után a Balaton, valamint a Mátra-Bükk térsége volt a legnépszerűbb úti cél a vendégek körében december 22. és január 7. között. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján Budapesten a külföldi vendégéjszakák 15%-kal, míg a belföldi vendégéjszakák 9%-kal emelkedtek.

Az előzetes várakozásokhoz képest erősebb volt a szálláshelyek forgalma 2023 utolsó napjaiban, és a trend folytatódott az újév első hetében is. A téli szünetben 622 ezer vendég közel 1,6 millió éjszakára foglalt szállást országszerte – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményéből.

A külföldi vendégéjek száma 11%-kal növekedett ebben az időszakban, összesen 43 ezer fővel érkeztek többen az országhatáron túlról a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az olasz és német turisták voltak többségben a téli szünet alatt, Olaszországból összesen 87 ezer éjszakát foglaltak le Magyarországon, míg Németországból 67 ezer vendégéjszakát rögzítettek. Országos viszonylatban számottevő volt még a románok, az osztrákok és a britek száma is.

 

A kétfős foglalások voltak a leggyakoribbak

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a leggyakrabban párban utaztak a vendégek, több mint 160 ezer 2 fős foglalás valósult meg. A párok mellett a családok is szívesen útnak indultak, a vendégek 14%-a volt 18 évnél fiatalabb. A látogatók leginkább a szállodákat részesítették előnyben a szállásfoglalásnál: a hazai és külföldi vendégek több mint 60%-a a hoteleket választotta a téli szünetben.

Az egyik legnépszerűbb úti cél a Mátra-Bükk térsége volt

Fotó: MTÜ

 

Budapest után a legkeresettebb desztináció a Balaton volt, itt 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el. A Mátra-Bükk térséget pedig – ahol az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt és hazánk legszínvonalasabb sípályáját, a Mátraszentistváni Síparkot találjuk – több mint 50 ezren látogatták meg, és 120 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyek. Emellett szintén sokan, 26 ezren utaztak Debrecen és térségébe, ahol 75 ezer vendégéjszaka valósult meg. A téli szünet alatt is népszerű úti célnak számítottak a fürdővárosok. Közülük Hévízt keresték fel a legtöbben, azonban Hajdúszoboszlót és Zalakarost is sok utazó választotta.

 

Magasabb a költés, mint tavaly

A szálláshelyeken összességében közel 10%-kal több bevétel realizálódott országszerte az előző szünidőhöz képest. A belföldi vendégektől érkező bevételek 14%-kal, a külföldiektől származó bevételek 6%-kal növekedtek a tavalyi adatokhoz képest és összességében megközelítették a 43 milliárd forintot. A NAV online kassza rendszerének adatai alapján a hazai vendéglátóhelyek 69,2 milliárd forintnyi költést könyveltek el a téli szünetben, ami 18%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti téli vakáció alatt.