Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (2. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. január 14. 17:57

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazzák. Az ajánlás három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak, a desztinációk a koronavírusos esetek 14 napos összegzett bejelentési arányától függően kerülnek a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. január 14-én 16 órakor frissült adatok alapján, a European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Finnország és Izland teljes területe sárga besorolású.

Görögország 3 zöld besorolású régiót (Epirusz, Jón-szigetek, Dél-Égei-szigetek) leszámítva sárga kategória.

Az összes többi európai uniós ország vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

Az európai országok színbesorolása január 14-én

Fotó: ecdc.europa.eu

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Csehország Magyarországot az eddigi vörös kategória helyett a narancssárga országok közé sorolja 2021. január 11-től, így a belépés korlátozás nélkül lehetséges az országba. Aki azonban munka vagy tanulás céljából érkezik a Cseh Köztársaságba, annak továbbra is rendelkeznie kell érvényes negatív teszteredménnyel ahhoz, hogy a munkahelyére vagy az oktatási intézménybe beléphessen.

Dániában a nemzeti előrejelző rendszer szerint a koronavírus okozta járványügyi helyzet elérte az 5-ös, azaz a legmagasabb kockázati szintet. Az eddigi korlátozó intézkedéseket – köztük a beutazási korlátozást is – meghosszabbították február 28-ig. Ennek értelmében a Dániába történő beutazás külföldi állampolgár számára nem lehetséges, kivéve rendkívül alapos indok és 24 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszt (PCR- vagy gyorsteszt) felmutatása esetén.

Finnország az országba való belépés korlátozását  február 9-ig meghosszabbította. Magyarországról a turista célú beutazás nem engedélyezett. Egyéb, méltányolható cél esetén be lehet utazni továbbra is (pl. munkavégzés, tanulmányok folytatása, rokonlátogatás), illetve visszatérhetnek a Finnországban életvitelszerűen élő magyarok is.

Görögország is szigorított a beutazási szabályozásain. Január 21-ig az országba érkező minden utasnak az érkezésétől számított 7. napig karanténba kell vonulnia (otthonában vagy ideiglenes tartózkodási helyén, például szállodában).

Január 16-tól az Írországba történő beutazáshoz egy, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét kell bemutatni.

Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – egyelőre szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. A január 11-én meghosszabbított új korlátozások fényében azonban január 31-ig az országba szervezett módon beutazó személyek kötelesek 10 napra karanténba vonulni.

Január 15-től kezdve valamennyi EU-, EGT-országból, valamint Svájcból és az Egyesült Királyságból Lettországba érkező személynek kötelező a negatív (72 órán belül elvégzett) PCR-teszteredmény bemutatása. Azonban elfogadnak olyan dokumentumot is, amely igazolja, hogy az adott személy nem fertőző (pl. orvosi papír, vagy antitestről szóló igazolás). A 10 napos önkéntes izolációt a magas COVID-19 esetszámmal bíró országokból érkezőknek a negatív teszteredmény mellett is be kell tartani.

Németországban január 11-től „két-teszt-stratégia” van érvényben. Eszerint a rizikóterületről beutazóknak a belépéskor 48 óránál nem régebbi, negatív COVID-19 teszttel kell rendelkezniük, vagy közvetlenül a beutazást követően kell a tesztet elvégeztetni. Beutazást követően kötelező a lakóhelyen vagy tartózkodási helyen a 10 napos házi karantén, aminek időtartama lerövidíthető a karantén 5. napja után elvégzett második negatív PCR-teszt bemutatásával.

Románia tekintetében, Magyarország január 9-től ismét „kockázatmentes” besorolást kapott (nem része a „sárga zónának”), így a hazánkból beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk, az utazás korlátozás nélkül megengedett.

A brit kormány bejelentése szerint az Angliába történő beutazást január 18-tól negatív PCR-teszthez kötik. A mintavételnek az indulást megelőző 72 órán belül meg kell történnie, az eredményt a határon be kell mutatni. Skóciára szintén ugyanezen beutazási korlátozás vonatkozik, már január 15-től.

Január 7-től minden 5 éven felüli, Kanadába légi úton beutazónak – kiindulási állomástól függetlenül – 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztről szóló igazolást kell bemutatnia a Kanadába induló repülőjáratra történő felszállás előtt. A negatív teszt igazolása a felszálláshoz és a belépéshez szükséges, azonban ezzel sem kerülhető el a beutazást követően előírt, 14 napos házi karanténkötelezettség.

Az eddig utazási szabályozáson felül  január 26-tól az Amerikai Egyesült Államokba történő utazáskor minden külföldről légi közlekedéssel érkező utasnak (2 év vagy a fölötti életkor) már a felszálláskor rendelkeznie kell negatív COVID-19 teszt dokumentációval. Az indulást megelőző 3 napon belül vett minta alapján készült teszt az elfogadott, vagy amennyiben valaki a fertőzésen már átesett, úgy arra vonatkozóan szükséges igazolás és egy orvosi dokumentáció, hogy az illető utazásra alkalmas.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Ausztria meghosszabbította a rendezvénytartási tilalmat, mely jelen állás szerint január 24-ig van érvényben.

Dániában jelenleg tilos az olyan események, egyéb tevékenységek szervezése, ahol ötnél több ember gyűlik össze egy időben, ugyanazon a helyen. A konferenciák, közgyűlések, üzleti rendezvények is a maximum 5 fős részvételre vonatkozó korlátozás hatálya alá tartoznak, azonban a szükséges okokból résztvevők, például a pincérek és egyéb személyzet nem tartoznak bele az 5 fős limitbe.

Hollandiában a zárlat február 9-ig van érvényben, ez a rendezvényeket is korlátozza. A legtöbb esemény szervezése és megtartása további bejelentésig tilos.

Horvátország is meghosszabbította eddigi korlátozásait január 31-ig. Minden nyilvános rendezvényen, összejövetelen és ünnepségen maximálisan 25 fő vehet részt, a rendezvényeknek, beleértve a vallási istentiszteleteket is, 22 órakor véget kell érniük. A privát összejövetelek résztvevőszáma legfeljebb 10 fő lehet, és szintén 22 órakor be kell fejeződniük. A temetéseken résztvevők száma maximum 15 fő lehet, de a részvétnyilvánításkor kerülni kell a fizikai érintkezést. Esküvők, vásárok és turisztikai rendezvények tartása tilos.

Írországban 5. szintű korlátozások vannak érvényben, amelyek minden megyére vonatkoznak január 31-ig. Ennek értelmében szabálysértésnek minősül a több mint 6 fős beltéri és a több mint 15 fős szabadtéri rendezvények szervezése.

Lengyelország is meghosszabbította bevezetett korlátozásait január 17-ig. A nyilvános összejöveteleken legfeljebb 5 fő vehet részt. Esküvők, gyülekezések, fogadások és egyéb ünnepi rendezvények tartása tilos. Vásárokat, kiállításokat, kongresszusokat és konferenciákat csak online lehet rendezni.

Németország január 31-ig kiterjesztette a jelenleg érvényben lévő rendezvénykorlátozásait. Így a kulturális, szórakoztató vagy szabadidős szektorba tartozó események – például koncertek, operák, színházi előadások és táncos események – tartása tilos. Zárt terekben nyilvános rendezvényeket legfeljebb 50 fővel lehet megrendezni. Szabadtéri nyilvános rendezvényeken maximum 100 fő vehet részt. Zártkörű találkozók legfeljebb két háztartásból és 5 fővel tarthatók meg. Temetések és kapcsolódó rendezvények esetében a megengedett létszám zárt térben 20 fő, kültéren pedig 50 fő. Mind az engedélyezett nyilvános rendezvények szervezői, mind pedig a 20-nál több résztvevővel rendelkező magánrendezvények szervezői kötelesek biztonsági és higiéniai tervet készíteni.

Portugália is meghosszabbította eddig érvényben lévő korlátozásait január 15-ig. A magángyülekezés maximum létszáma 5 fő lehet, éttermek esetében 6 fő. A vásároknak és a piacoknak készenléti tervvel kell rendelkezniük, és csak az önkormányzati tanácsok irányelveinek megfelelően működhetnek.

Svédországban az éttermekben legfeljebb 4 fő ülhet együtt egy asztalnál. A legtöbb nyilvános rendezvény elhalasztásra került, és olyan helyszínek, mint a mozik, színházak és koncerttermek egyszerre legfeljebb 8 vendéget fogadhatnak. A korlátozások jelen állás szerint január 24-ig maradnak érvényben.

Izlandon a gyülekezések korlátozására vonatkozó új rendelet január 13-án lépett hatályba, és február 17-ig marad érvényben. Az ugyanazon a helyen tartózkodó személyek maximális létszáma 20 fő, mind a nyilvános, mind a privát helyszíneken. Ez a létszámkorlátozás azonban nem vonatkozik az egy háztartásban élő személyekre.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról itt tekinthető meg.