Tovább csökkentette karbonlábnyomát az a&o Hostels

Forrás: turizmus.com

 2024. július 03. 09:46

Az a&o Hostels szén-dioxid-kibocsátása 77 százalékkal esett 2023-ban 2015-höz képest, és tavaly is folytatódott a láncnál az egy vendégéjszakára eső CO2-kibocsátás csökkenése – derül ki a hostellánc fenntarthatósági jelentéséből.

„Az a&o-nál meg vagyunk győződve arról, hogy az utazás mindenki számára elérhető kell legyen, elvégre tanít, szélesíti a látókört és megteremti az interkulturális megértést" – magyarázza az a&o Hostels alapító vezérigazgatója, Oliver Winter.

Tavaly a hostellánc tovább csökkentette CO2-kibocsátását, vendégéjszakánként további 410 grammal, elérve az átlagosan 3,32 kilogrammot (2022: 3,73 kg). Ez több mint 77 százalékos csökkenést jelent a mérések kezdete, 2015 óta.

„Az adatok nagyon jók" – mondta a vezérigazgató az a&o fenntarthatósági jelentésében, azonban hozzátette, hogy még mindig sok a teendő. A 37 oldalas jelentés már elérhető az a&o oldalán.

Jelenleg a vállalat 39 szálláshellyel rendelkezik kilenc országban, ezzel az a&o a legnagyobb magántulajdonban lévő európai hostellánc, körülbelül 26 800 ággyal. A 2000-ben Berlinben alapított vállalat célja változatlan: 2025-re az „a&o Mission Zero Emissions" program keretében ők szeretnének lenni Európa első teljesen károsanyag-kibocsátás mentes hostellánca. A fenntarthatósági cél érdekében nagyjából 20 millió eurót különítettek el az idősebb épületek energiahatékony felújítására 2029-ig.

 

„Nem kérdőjelezhetjük meg az utazást"

„Mindenki utazhat - ma, holnap és a jövőben" - ez a második a&o fenntarthatósági jelentés mottója, és Oliver Winter szerint ez az „irányadó filozófia és vállalati stratégia: „Az utazás lenyűgöző és pozitív hatásait nem kérdőjelezhetik meg az iparág negatív hatásai".

Az a&o Venice Mestre megszerezte a GreenSign Level 5 fenntarthatósági tanúsítványt

Fotó: a&o Hostels

 

A karbonlábnyomot a nemzetközileg elismert Üvegházhatású Gáz Protokoll (Scope 1, 2 és 3) módszerei szerint számolják ki.

 

2023-as mérföldkövek és kezdeményezések

Vállalatirányítás, környezetvédelem, társadalmi elkötelezettség - az alkalmazottakkal, beszállítókkal és vendégekkel együtt az a&o ESG-csapata továbbra is a Zero Emissions 2025 cél felé vezeti a vállalatot.

2023-ban a következő mérföldköveket érték el:

  • 20 a&o helyszín újratanúsítása (GreenSign Level 4), valamint maximális GreenSign Level 5 tanúsítvány az a&o Venice Mestre számára. Utóbbi az első hostel Európában, amely elérte ezt a fenntarthatósági szabványt.
  • 300 000 euró az alkalmazottak továbbképzésére, fenntarthatósági képzések megvalósítása
  • Az a&o Emberi Jogok Nyilatkozatának kidolgozása és bevezetése a német ellátási lánc gondozási kötelezettségről szóló törvény (LkSG) szerint
  • Helyi sport- és kulturális események támogatása (2000 éjszaka), a&o Kunsthalle Leipzig (több mint 350 művész 2018 óta) és oktatási kezdeményezések az a&o educare által

 

A legnagyobb kihívások: épülethatékonyság és beszerzés

Az épületek és a beszerzések energiahatékonyságának növelése továbbra is kulcsszerepet játszik az a&o fenntarthatósági stratégiájában.

Arben Maliqi ESG igazgató szerint: „Az ingatlanportfólió energiahatékony felújítása és a Scope 3 kibocsátások csökkentése egyértelműen a legnagyobb kihívások közé tartozik".

A jelenlegi 39 a&o hostel 90 százaléka már meglévő ingatlanból jött létre, azaz korábban más célokra használták, például irodának vagy gyárépületnek. Továbbá 20 millió eurót különítettek el a régi épületek energiahatékony felújítására 2029-ig. A cél, hogy minden épület legalább C energiahatékonysági osztályba kerüljön. 2023-ban az a&o München Hackerbrückét körülbelül 5 millió euróért újították fel és modernizálták.

Arben Maliqi ESG igazgató és Oliver Winter alapító-vezérigazgató

Fotó: a&o Hostels

 

A Scope 3 kibocsátások, azaz a közvetett üvegházhatású gázok kibocsátása, amelyeket például az áruk és szolgáltatások vásárlása okoz, jelentős részét képezik a karbonlábnyomnak, és csökkentésük az egyik legösszetettebb feladat.

 

Emberi Jogok Nyilatkozata

Az a&o kidolgozta és bevezette az „Emberi Jogok Nyilatkozatát" a német ellátási lánc gondozási kötelezettségről szóló törvény szerint, és így elkötelezte magát az emberi jogok tiszteletben tartása mellett saját üzleti területén, azaz a hostelekben, valamint a nemzeti és nemzetközi ellátási láncokkal kapcsolatban.

Arben Maliqi elmondta: „Az a&o mindenki jogait védi - beleértve a vendégeket, az alkalmazottakat és a helyi közösségeket. Az „a&o Emberi Jogok Nyilatkozata" biztosítja, hogy ezeket a jogokat minden egységünkben tiszteletben tartsák, és támogassák a méltóságot és egyenlőséget."