Augusztustól 650 ezer forintra nő a SZÉP-kártya kedvezményes kerete

Forrás: turizmus.com

 2023. július 31. 17:40

A kormány által nyújtott adókedvezménnyel a munkáltatók újabb 200 ezer forinttal tölthetik fel dolgozóik SZÉP-kártyáját, amelyet az év végéig élelmiszervásárlásra is fel lehet használni – emlékeztet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Amint arról lapunk is beszámolt, a kormány döntése értelmében 2023. augusztus 1. és december 31. között a munkáltatók a jelenlegi kereten felül a SZÉP-kártyára egyszeri legfeljebb 200 ezer forintos többlet összeget utalhatnak dolgozóiknak.

Így 2023-ban 650 ezer forintra emelkedik a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói cafeteria keretösszege, valamint ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló juttatás hidegélelmiszer vásárlására is felhasználható. A szakmai várakozások szerint a SZÉP-kártya keretének megemelése bővíti a turisztikai keresletet.

A Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján korábban megírtuk, hogy minden SZÉP-kártya-birtokosnak adható a 200 ezer forint, és azt nem kell a munkában töltött napokkal arányosítani, teljes összegben jár a munkavállalónak.A példa szerint amennyiben a munkáltató az adóévben csak 200 ezer forintot tervezett a SZÉP-kártyára utalni, és ezt az összeget augusztus 1-jén még megnöveli 200 ezer forinttal, akkor a juttatás együttes összege nem éri el a rekreációs keretösszeget (450 ezer forintot), így az az szja-törvény szabályai szerint béren kívüli juttatásként adható, függetlenül a kormányrendelet rendelkezéseitől.

Ha viszont a munkáltató 400 ezer forintot utal még a munkavállaló SZÉP-kártyájára a korábban adott 200 ezer forinton felül, akkor a rekreációs keretösszeget meghaladó 150 ezer forint az szja-törvény szabályai szerint egyes meghatározott juttatásként lenne adóköteles, ám a kormányrendelet értelmében a keretösszeget meghaladó rész is béren kívüli juttatásnak minősül, azaz kedvezményesen adózik.

További részleteket a plusz 200 ezer forintos SZÉP-kártya-juttatásról ebben a cikkünkben talál.

(Nyitó kép: 123rf.com)