Az Accent Hotelsnél is élénkítette a keresletet a SZÉP-kártya

Forrás: turizmus.com

 2019. június 02. 13:59

A SZÉP-kártyával olyan vendégek számára is elérhetővé válik a belföldi szállodai élmény, akik egyébként nem biztos, hogy ilyen jellegű szálláshelyet választottak volna – tapasztalják az Accent Hotelsnél.

A Széchenyi Pihenőkártya turisztikai hatásait körbejáró cikksorozatunk első részében megírtuk, a kártyabirtokosok az első negyedévben több mint 3,5 milliárd forintot hagytak a hazai szállodákban, 12%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

Mint ismeretes, a cafeteriarendszer ez év eleji átalakítása nyomán a legnépszerűbb elemek közül egyedül a SZÉP-kártya tarthatta meg adómentességét, és ennek nyomán a pihenőkártya részesedése máris látványosan nőtt a cafeteriajuttatások összértékén belül.

A Danubius Hotels Groupnál és a Hunguest Hotelsnél egyaránt a SZÉP-kártya-forgalom jelentős emelkedéséről számoltak be az első negyedévben.

Az Accent szállodavállalatnál 2019 első három hónapjában szintén a SZÉP-kártya forgalmának erősödését tapasztalták: első negyedéves forgalmuk a tavalyi év azonos időszakához képest összességében 6 százalékos növekedést produkált – mondta el Kerek Péter stratégiai igazgató a Turizmus.com Magazinnak.

„Az Accent Hotels szállodáiban fontos szegmensnek tartjuk a SZÉP-kártyával érkező vendégeket, mert így olyanok számára is elérhetővé válik a belföldi szállodai élmény, akik egyébként nem biztos, hogy ilyen jellegű szálláshelyet választottak volna. Az ismert változások tükrében a forgalom további növekedésre számítunk, feltételezve, hogy több munkáltató is ezt a plusz juttatási formát választja. A Széchenyi Pihenőkártya keresletélénkítő hatása miatt pedig a jövőben a szakma is nagyobb bevételre tehet szert" – fejtette ki Kerek Péter.

„Igaz ugyan, hogy a kártyakibocsátónak járó jutalék emelkedése miatt a szállodáknak egy vendég fogadása a korábbinál több költséggel jár, de ennek csak a profitabilitásra van hatása, az értékesítés nem érzi a hátrányát. Mivel örülünk minden turizmusfejlesztést célzó ráfordításnak, bizakodva várjuk az így befolyó összeg konkrét hozadékát” – tette hozzá az igazgató.

Magyarország első illat tematikájú szállodáját, a sikondai Ambient Hotelt is az Accent Hotels üzemelteti

Fotó: Accent Hotels Facebook-oldala

A 2019. január elsejével bevezetett módosítás a kártyakibocsátónak járó jutalék összegét is érinti: annak maximális mértéke 3,6% + áfára emelkedett, a minimum 12 forintos jutalékmérték változatlan maradt. A kormányrendelet ugyanakkor azt is előírja, hogy a SZÉP-kártya-kibocsátó a szolgáltatóktól kapott jutalék 50 százalékát a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel, az pedig ezt a forrást a Széchenyi Pihenőkártyával összefüggő tevékenység költségeire fordítja.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke szerint leginkább az szolgálná a szállodák érdekeit, ha a szakmai képzések, az oktatás területére lehetne visszaforgatni az így befolyt összeget.