Közel 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek áprilisig

Forrás: MTI

 2024. május 29. 09:30

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése és az NTAK legfrissebb adatai alapján január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezzel kapcsolatos közleménye azt írja, hogy az év első négy hónapjában 4,1 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, összességében 11,5 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

A minisztérium hangsúlyozta: a turisztikai fogyasztás idei év első 4 hónapjában tapasztalt bővülése jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

2024 áprilisában összességében több mint 1,2 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, amely az előző évhez képest mindössze 1,3 százalékos mérséklődést jelent. A hazai szálláshelyek áprilisban összesen mintegy 2,9 millió vendégéjszakát regisztráltak, ez a kevesebb szabadnap következtében 4,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2023 negyedik hónapjában.Az első négy hónapból kilógó áprilisi adatokat az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék alakulása befolyásolta, ugyanis idén a húsvéti négy napos hosszú hétvégének mindössze egy napja esett áprilisra, miközben a tavalyi évvel ellentétben a május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége.Mindezt figyelembe véve az áprilisban látott teljesítmény továbbra is a turisztikai kereslet érdemi növekedését jelzi, ezt támasztja alá a májusi pünkösdi hétvége vendégforgalma is, ugyanis a vendégéjszakák száma ezen ünnep alatt 6 százalékos növekedést produkált – mutatott rá az NGM.

Az NGM felhívta a figyelmet arra is, hogy áprilisban közel 600 ezer hazai vendég indult útnak, ami 5,5 százalékos mérséklődést jelent, miközben a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,3 milliót tett ki. A nemzetközi turisztikai érdeklődés továbbra is töretlen hazánk iránt, a külföldről érkezők száma idén áprilisban is 3,2 százalékkal tovább növekedett, és elérte a 609 ezret. A külföldi utazók 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban.

Az ország teljes szálláshely-forgalmának 57 százalékát, azaz több mint 1,6 millió éjszakát regisztráltak vidéken, amelynek csaknem negyedét a Balatonon töltötték el a vendégek. A főváros forgalma az ünnepnapok eloszlásától függetlenül kiváló eredménnyel zárult: az 1,25 millió fővárosi vendégéjszaka 5 százalékos bővülésnek felel meg a tavalyi év áprilisához képest.
A szálláshelyek áprilisban 69,2 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, azaz 3,6 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Emellett a vendéglátóhelyeken összesen 157,2 milliárd forint bevétel keletkezett, amely jelentős, 11,3 százalékos bővülést jelent a tavalyi év negyedik hónapjához képest.

hotel_123rf

A külföldről érkező vendégek száma idén áprilisban is 3,2 százalékkal tovább növekedett, és elérte a 609 ezret

Fotó: 123rf.com

Az NGM értékelése szerint a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A turisztikai fogyasztás idei év első 4 hónapjában tapasztalt bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét.

Az NGM felidézte: a kormány célja, hogy tovább fokozza az ágazat teljesítményét, ennek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat. Ennek részként 13 milliárd forint áll rendelkezésre a vendéglátóhelyek fejlesztésére, a vendéglátóhelyek 1 millió forintos támogatásból valósíthatnak meg színvonalemelő, versenyképességet javító beruházásokat. Az 1 milliárd forintos Muzsikáló Magyarország 2024 program támogatása pedig újra élőzenével, színvonalas kávéházi cigánymuzsikával töltheti meg a vendéglők teraszait. Mindemellett 1 milliárd forintot fordít a kormány a Tourinform irodák korszerűsítésére.