Június közepén megrendezik az év legnagyobb kéknyelűkóstolóját

Forrás: turizmus.com

 2024. május 21. 14:41

A badacsonyi Kéknyelű ültetvény teraszán rendezik meg 2024. június 15-én a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

A szervezők a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő Kéknyelű ültetvény teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta, a kéknyelű virágzásának megünneplésére a fajta rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

A kéknyelű a több ezer éves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, amely megidézi a történelmet, a borvidék örökségét, a hagyományokat, és ezzel a badacsonyi identitás meghatározó eleme.

Június 15-én megrendezik a Kéknyelű Virágzás Ünnepét

Fotó: Pető Piroska

 

Az év legnagyobb kéknyelűkóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is. Többek között Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki tájékoztatásul elmondta:

„A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelűkóstolóját tartjuk, 35, kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, és a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is."

A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat, amely a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködésének eredményeként jött létre azzal a céllal, hogy felkutassák, beazonosítsák, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa.

A program során 16 órától olyan mesterkurzust tartanak, ahol különböző koros kéknyelűk kerülnek bemutatásra, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.

Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a rendezvény oldalán vagy a helyszínen korlátozott számban.