Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját

Forrás: MTI

 2024. június 19. 10:47

Nagy István agrárminiszter az ünnepélyes díjátadón köszönetet mondott Bock Józsefnek azért a munkáért, amelyet a magyar borágazat újjáéledéséért és fejlődéséért, a magyar bor nemzetközi elismertségéért tett.

A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlővel Villányban, Bock József is tudta, hogy a Jammertal-dűlőben fekvő, ősi családi birtok milyen értékes örökség – idézte fel Nagy István. A pincészet immár 80 hektár szőlővel rendelkezik és további 70 hektár integrált területen gazdálkodik, ezen felül saját feldolgozóval és szállóval bír.

Bock József vette át a Magyar Bor Akadémia életműdíját

Fotó: MBA

 

Koch Csaba, az MBA elnöke emlékeztetett arra, hogy az akadémia immár harminchárom éve adja át az Év bortermelője díjat, a kiemelkedő borász pályafutások elismerésére pedig 2017-ben megalapították az életműdíjat is.

A díjazottat méltatva elmondta, Bock József több mint ötven éve készít bort, ezen felül rengeteget vállal a közösségért, többek között az MBA elnökségi tagjaként is.

A Gere Andrea villányi borász által felolvasott laudáció szerint Bock József egyike azoknak, akik úttörő szerepet játszottak a Villányi borvidék újjászületésében és akik az egész magyar borágazatot új alapokra helyezték.

Munkáját számos egyéb kitüntetés mellett 1997-ben az Év bortermelője díjjal ismerték el, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és elnyerte az Év pincészete díjat, majd 2014-ben a Magyarország legszebb szőlőbirtoka kitüntető címet is - idézte fel.

Bock József – köszönetet mondva családjának és munkatársainak – elmondta: mindig élvezettel végezte és fogja végezni munkáját.