Elektronikus szem és orr vizsgálja az élelmiszereket a BGE új laborjában

Forrás: turizmus.com

 2024. május 23. 17:00

Elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszékének újonnan kialakított és most átadott érzékszervi laboratóriumában.

A kutatólaboratóriumban és legmodernebb mérőeszközökkel felszerelt új részlegében napjaink egyik legintenzívebben fejlődő tudományterületéhez, a neurogasztronómiához köthető professzionális technológiák alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek és italok – írja közleményében az egyetem.

A Magyarországon kizárólag a BGE-n található elektronikus szem alkalmazásával vizsgálhatók itt az élelmiszerek, de emellett az emberi érzékszervek által észlelt tulajdonságaik is tanulmányozhatók a tudományos elvárások mentén kialakított új érzékszervi laboratóriumban.

Az érzékszervi Laboratóriumban hét, a szabványnak megfelelő érzékszervi fülke kapott helyet

Fotó: Budapesti Gazdasági Egyetem

A Kutatólaboratórium legújabb eszközei: a szín- és formaanalizáló Iris elektronikus szem, a Heracles Neo elektronikus orr és a Tobii szemkamerák

Az elektronikus szem, azaz a szín- és formaanalizátor egyetlen elemzéssel méri a termékek színét, ennek időbeli változásait, valamint alakját, és azt, ahogyan ezeket a fogyasztó érzékeli. Így ellenőrizni lehet egy termék vizuális jellemzőit, ezzel felmérve a fogyasztók igényeit és lehetőséget biztosítva a módosításokra.

A Heracles Neo elektronikus orr egy sor elektronikus szenzor segítségével képes a különböző illatok/szagok érzékelésére.

A Tanszéken jelenleg élelmiszerek mikrobiális fertőzöttségének előrejelzésére használják a készüléket, mikrobák által termelt szerves illékony vegyületek (MVOC) vizsgálatával. Emellett különféle hamisítások – például szeszes italok – kimutatására, ételek, italok aromajellemzőinek összehasonlítására, élelmiszerek romlása során keletkező egyéb vegyületek detektálására is alkalmas.

Az országban elsőként a Budapesti Gazdasági Egyetemen használnak elektronikus szemet élelmiszerkutatásokhoz

Fotó: Budapesti Gazdasági Egyetem

A helyszíni szemkamera segítségével a helyszíni mérésekre, például éttermi környezet, üzletberendezések, kihelyezett reklámanyagok, látogató- és kiállítóterek vendégekre gyakorolt vizuális hatásainak vizsgálatára nyílik lehetőség, az asztali szemkamerával rögzített elemek, például étlapok, ételkompozíciók, weboldalak, szállodai dekorációs és design-elemek által előidézett vizuális stimulusok döntéshozatalra gyakorolt hatását lehet vizsgálni, kiegészítve a hatásokat befolyásoló egyéb tényezők alkalmazásával.

Érzékszervi Laboratóriumban hét, a szabványnak megfelelő érzékszervi fülke kapott helyet, mindegyikben külön-külön fényforrás található, és mivel a lámpák színe változtatható, így bármilyen színű és színintenzitású fény alatt lehet vizsgálatokat végezni. Előkészítő helyiség biztosítja a vizsgálati minták szennyeződésmentes összeállítását és prezentálását.

A bírálók a vizsgált termékek érzékszervi jellemzőire adott pontszámokat egyedi tabletek segítségével tudják továbbítani a vizsgálatvezetőnek, aki a központi számítógépen összegyűjtve az adatokat, elemzi és értékeli azokat.

A laboratóriumban végzett érzékszervi tesztek során lehetőség van minőségi- és mennyiségi leíró módszerek és különbség vizsgálati módszerek alkalmazására, termékhibák elemzésére, a termékek minőségének nyomon követésére, benchmarkingra és fogyasztói preferencia vizsgálatok elvégzésére, élelmiszerekben, ételekben, italokban egyaránt.

A projekt közel 85 millió forintos pályázati támogatásából valósult meg.