40 milliomodik vendégét várja a Büki Gyógyfürdő

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 14. 10:20

A Büki Gyógyfürdő jövő év tavaszán már a 40 milliomodik vendéget köszöntheti. „Ennyi ember nem tévedhet!” – vallja Cziráki László, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, akit interjúnkban fejlesztéseikről, az árazásról és a többi piaci szereplővel való együttműködésről kérdeztünk.

Magyarország több, országos hírű gyógyfürdővel büszkélkedhet. Mitől különleges a Bükfürdő Thermal & Spa?

A 14 hektárnyi ősfás parkterületen fekvő fürdőkomplexum 34 medencével, több mint 5800 négyzetméternyi vízfelülettel rendelkezik, szolgáltatási körét a gyógy-, strand- és élményfürdő, a modern szaunavilág, a wellnesscentrum, valamint az országosan elismert gyógyászati részleg gazdagítja. Hazai viszonylatban is kevés fürdő rendelkezik kempinggel és a fürdő területén lévő saját vendéglátással, mindezek igazi büszkeségeink. A „négy évszakos" Bükfürdő Thermal & Spa családi fürdőként minden generáció számára tökéletes megoldást nyújt, a gyógyulás mellett a pihenés, a szórakozás élményelemeit is kínálja, a csúszdakomplexummal, az exkluzív szaunavilággal, a sportolási lehetőségekkel, az animációs programokkal együtt.

Cziráki László

Fotó: Büki Gyógyfürdő Zrt.

Április elsején nevezték ki vezérigazgatónak. Milyen tapasztalattal és szemlélettel érkezett?

Zalakaros közelében töltöttem a gyermekkoromat, a termálvíz szeretetét már kisgyermekként magamba szívtam, így egyenes út vezetett a termálvizes vállalatokhoz.

A Zalakarosi Gyógyfürdő korábbi vezérigazgatójaként beleszerettem a termálturizmusba. Kezdeményezésemre jött létre a Zalakaros–Sárvár–Bükfürdő szakmai együttműködési szerződés, így kellő ismereteim voltak Bükfürdő működéséről. Szeretném, ha az együttműködés a jövőben is folytatódna, hiszen ahogy Henry Ford mondta: „Ha összejövünk, az a kezdet, ha összetartunk, az a haladás, ha összefogunk, az a siker."

Milyen terveket tűzött ki maga elé?

Azt vallom, hogy a bükfürdői termálvíz a természet ajándéka, amely Bük városát és térségét ismertté tette itthon és Európában. Szeretném elérni, hogy erre a kincsre támaszkodva Magyarországon továbbra is a termálturizmus meghatározó szereplői legyünk, kiválóan működő létesítményünk piaci pozícióját megtartsuk, tovább erősítsük. Ősztől elkezdjük az új fejlesztési stratégiánk kidolgozását, ebben igyekszünk válaszokat adni a modern kor kihívásaira. Új arculati elemek kialakítására is szükség van.

Kiemelten kezelem a műszaki biztonságot, a kiegyensúlyozott pénzügyi gazdálkodást, a minőségi szolgáltatást és a jövőképet megalapozó innovációt. A munkavállalóinknak kiszámítható, stabil és biztos munkahelyet kívánok nyújtani. Fontosnak tartom a környezetvédelem, a természetvédelem és a megújuló energiák szerepét. A stratégiánkban kiemelt figyelmet kell kapnia a partnerekkel történő együttműködésnek, az összefogásnak.

Hány főt foglalkoztat ma a létesítmény, és hogyan tudják kezelni a munkaerőhiányt?

Az állandó létszámunk jelenleg 168 fő, a főszezonban ehhez még átlagban napi 30-40 időszakos munkavállalót alkalmazunk. A munkaerőhiány sajnos bennünket sem kerül el!

A fedett élményfürdő

Fotó: Büki Gyógyfürdő Zrt.

 

A jó szakemberek megtartásának a feltételeit nagymértékben befolyásolják a gazdasági környezet változásai, az osztrák határ közelségéből fakadó munkaerő-elszívással is meg kell küzdenünk. Fontos, hogy megállítsuk a vezetői szinteken is jelen lévő munkavállalói fluktuációt, és stabilizáljuk a szervezetet, hiszen az állandó személyi változások elbizonytalanítják a munkavállalókat, és instabillá teszik társaságunkat.

A családi fürdőbelépő kifizetése sokak számára jelentős teher lehet, az üzemeltetési költségek ugyanakkor az egekbe szálltak. Milyen árazási politika lehet ebben a helyzetben nyerő?

Folyamatosan elemezzük a hasonló paraméterű fürdők szolgáltatási és vendéglátási piaci árait, véleményünk szerint a Bükfürdő Thermal & Spa árstruktúrája azokkal versenyképes pozíciót foglal el. Az év hátralévő részében nem tervezünk áremelést, az egyedi díjcsökkenéseket, kedvezményeket pedig sokszínű programokkal, eseményekkel, termékekkel kívánjuk megvalósítani.

Miért volt fontos a Thermal Camping Bükfürdő, illetve az éttermi szolgáltatás fejlesztése?

A „Bükfürdő 2021" projekt részeként, a Kisfaludy Program keretében, részben a meglévő szennyvíz-átemelő áthelyezésével vált szabaddá kempingünk területe. Fejlesztésével új desztinációkat és új vendégkört tudunk megcélozni, új szolgáltatási funkció jött létre, ami többletbevételt eredményezhet. Előkészítés alatt van a kempingminősítés megszerzése, a későbbiekben pedig természetközeli élmények ötvözésével magas színvonalú szálláshelyek kialakítását tervezzük.

A Bükfürdő Gastro fejlesztéssel tovább javult vendéglátásunk biztonsága és színvonala. Az új központi konyha a strandon és a fedett fürdőben működő éttermeket szolgálja ki, és nagy sikert aratott vendégeink körében. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan tudnánk bekapcsolódni a térség vendéglátásába a főszezonon kívüli időszakban.

A településen lezárult beruházásnak fontos eleme a GINOP-program támogatásával megépült bükfürdői Termál tér kilátó és látogatóközpont. Milyen szerepet vállalnak abban, hogy élettel teljen meg a tér?

Az önkormányzattal nagyon szoros az együttműködésünk, összehangoljuk programjainkat, rendezvényeinket. A Tourinform irodának a térre történő áthelyezésével a vendégforgalom – a látogatóközpont szolgáltatásainak is köszönhetően – a modern, esztétikus és többfunkciós épületben jelentősen megemelkedhet.

Az önkormányzattal vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy – akár közös szervezeti egységként működve – együtt bonyolítsuk le a rendezvényeket, hiszen itt zajlanak a városi programok, nagyrendezvények, ezáltal alapjaiban alakul át a település kulturális, turisztikai élete.

Milyen együttműködés van a fürdő és a kisebb-nagyobb szálláshelyek, valamint a Bükfürdő Turisztikai Közhasznú Egyesület között?

Élők és jól működők a kapcsolataink, a fürdő programjairól partnerlevelünkben rendszeresen tájékoztatjuk a szálláshelyeket, gyakori a személyes találkozás, igyekszünk javaslataikat beépíteni a Bükfürdő Thermal & Spa működésébe, programjaiba.

1962 augusztusában adták át a fürdő első, ikonikus élményelemét, a félig fedett Szent Kelemen gyógyvizes medencét

Fotó: Büki Gyógyfürdő Zrt.

 

Fontosnak tartom, hogy a fürdő minél nagyobb mértékben bekapcsolódjon Bük város és térsége kulturális, művészeti, sport- és turisztikai rendezvényeibe. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárral a fürdőn belüli „Becsületkönyvtár" működtetésére, valamint a Termál téren üzemelő Fun City Játszóház üzemeltetőjével a közös marketingtevékenység végzésére. Terveink közt további együttműködések kialakítása szerepel más intézményekkel, egyesületekkel.

Milyen eredménnyel zárták a nyarat?

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben nehéz prognosztizálni a vendégforgalom és a fizetőképes kereslet további alakulását. Annyi bizonyos, hogy az eddigi adatokkal akár elégedettek is lehetünk (a 150 ezredik vendéget május közepén köszöntöttük, a vendéglétszám mostanra meghaladta a négyszázezret), de az év hátralevő részének eredménye nagyban függ az időjárástól.

Mi a magunk részéről mindent megteszünk, hogy a visszatérő és az új vendégeink eljöjjenek, és megismerjék Bükfürdő gyógyító és fantasztikus élményt nyújtó világát!

*

Az interjú eredetileg a Turizmus.com Magazin szeptemberi számában jelent meg. Legyen előfizetőnk!