Élelmiszerbank: ételt mentenek, hogy életet mentsenek

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2024. június 10. 12:02

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület történetének közel húsz éve alatt több mint 100 millió kiló élelmiszert gyűjtött össze a kereskedelmi szektorból, és juttatott el rászorulókhoz. 2023 óta a vendéglátóhelyeken és rendezvényeken érintetlenül maradt készételek tovább-adományozásával is foglalkoznak.

Képek: Élelmiszerbank

A Turizmus.com szerkesztősége és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány idén első alkalommal hirdette meg az innovatív turisztikai projekteket elismerő Fenntarthatósági Díjat. A pályázat közönségdíjasa a Magyar Élelmiszerbank Egyesület lett, amely hosszú évek óta ment lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszereket rászorulóknak.

Tevékenységük egyszerű alapötletre, a gyártóknál, a kereskedőknél és a vendéglátóhelyeken megmaradt élelmiszerek és a nehéz sorsú emberek összekapcsolására épül.

„Az egyik oldalon ott van az élelmiszerlánc szereplőinél feleslegessé vált étel, ami kereskedelmi forgalomba már nem kerül, de fogyasztásra tökéletesen alkalmas, a másik oldalon pedig a több százezer nélkülöző, akiknek nap mint nap nehézséget okoz ételt tenni az asztalra. Az ország egyik legnagyobb jótékonysági szervezeteként az Élelmiszerbank felkutatja és összegyűjti az újrahasznosítható élelmiszereket, amelyek így nem a szemetesben végzik, hanem a rászorulókat támogatják" – mondta el lapunknak Cseh Balázs, az egyesület elnöke, a pályázat projektfelelőse.

Közel 80 milliárd forint értékű árut adományoztak az elmúlt tíz év során

Fotó: Élelmiszerbank

Évente 250 ezer emberen segítenek

Az egyesület 2005-ös megalakulása óta több mint 100 millió kiló élelmiszert gyűjtött össze és juttatott nélkülöző emberekhez, családokhoz. Az elmúlt közel két évtizedben egy 600 karitatív szervezetből álló, országos élelmiszermentő hálózatot éptettek fel, és ezen keresztül eddig közel 80 milliárd forint értékű árut adományoztak. Partnereiken keresztül a mentett élelmiszerek garantáltan azokhoz jutnak el, akiknek a legnagyobb szükségük van rá: gyermekotthonok lakóihoz, idősgondozásban élőkhöz, nagycsaládosokhoz, fogyatékkal élőkhöz, hajléktalanokhoz és a legszegényebb települések lakóihoz.

Az Élelmiszerbank önkéntesei és regionális partnerei naponta 700 áruházba látogatnak el, és több tucat gyártóval állnak kapcsolatban, hogy átvegyék a lejáratközeli, esztétikai hibás, sérült csomagolású, promócióból visszamaradt vagy egyéb okból feleslegessé vált termékeket, többnyire zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut, hús- és tejtermékeket, tartós élelmiszereket. Adományaik évente 250 ezer nehéz sorsú embernek jelentenek segítséget, ráadásul az élelmiszermentéssel a természetet is védik a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

Évente 250 ezer nehéz sorsú embernek jelentenek segítséget adományaik

Fotó: Élelmiszerbank

Melegétel-mentés a vendéglátóhelyekről

Az Élelemiszerbank a közelmúltban indította el a vendéglátó szektorban keletkező, még fogyasztható élelmiszerfeleslegek mentését, és már az első évben 50 ezer adag melegételt gyűjtöttek össze és adományoztak.

Az éttermekben, menzákon és rendezvényhelyszíneken érintetlenül maradt melegételek karitatív célú hasznosításának törvényi feltételei már évek óta megvoltak, ám a szabályozás kérdéseket vetett fel, ezért a legtöbb vendéglátóhely kockázatosnak érezte a maradékok továbbadományozását. Emiatt nem indult el a vendéglátóhelyekről az élelmiszermentés, több millió adag érintetlen melegétel került a kukákba, miközben a feleslegek tárolása és megsemmisítése komoly pénzügyi terhet rótt az ágazatra.

Az ellentmondások kiküszöbölésére az Élelmiszerbank több szektor szakértőit fogta össze. Az új protokollok kialakításában és tesztelésében részt vett a legnagyobb élelmiszeripari cégeket tömörítő Élelmiszer Érték Fórum, catering-szolgáltatóként a Budapest Party Service, élelmiszerosztóként pedig több hajléktalanközpont és bentlakásos szociális intézmény. A szakemberek a Nébih bevonásával, az Európai Unió több más országában már évek óta működő jó gyakorlatok adaptálásával készítették el a meleg élelmiszerfelesleg biztonságos mentésének gyakorlatát. Az elvégzett laborvizsgálatok megerősítették, hogy a maradék megfelelően tárolva, hűtőkocsiban szállítva, sokkolás után továbbra is alkalmas emberi fogyasztásra.

 

Mára kiépült az infrastruktúra

A szigorú szabályozás szerint csak olyan melegételt lehet elszállítani, amely semmilyen formában nem érintkezett a vendégekkel, illetve a rendezvény résztvevőivel. Az étel mentésének kritikus pontja a fogások hőmérséklete, amit az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően minél hamarabb le kell csökkenteni az átvételt követően. Ehhez az Élelmiszerbank hűtőkocsikat és sokkolóhűtőket szerzett be, a főváros hajléktalanszállóiban és a belvárosban pedig sokkolópontokat telepített, hogy az ideérkező ételeket mielőbb le tudják hűteni.

Mára kiépült az a kivételes infrastruktúra, amelynek segítségével az egyesület esetenként ezernél is több vacsorát hozott el például az MVM Dome-ból, a Papp László Arénából, a RAM Colosseumból, a Hungexpóról, az Operaházból, a Főőrség & Lovardából vagy a szentendrei Skanzenből. A rendezvényszervezők egyre többször hívják az ételmentőket. Közben a protokollt már budapesti iskolákban is tesztelik – biztató eredményekkel –, és hamarosan a szállodai adományozást is éles helyzetben próbálják ki. A projekttel sikerült kinyitni az ajtót: a vendéglátó szektor a jövőben akár többmillió adag felesleget is átadhat jótékony célú hasznosításra.

Névjegy

Cseh Balázs 54 éves közgazdász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület megálmodója, társalapítója és kezdetek óta elnöke. Európában elismert alakja az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemnek, tagja az Európai Unió tematikus tanácsadó testületének, és 2024 januárja óta az Élelmiszerbankok Európai Szövetségének nemzetközi fejlesztési igazgatója. Az élelmiszermentésről a feleségétől hallott először, aki Franciaországban ismerte meg az élelmiszerbankok rendszerét. 2005-ben az ottani példák alapján hozták létre néhány barátjukkal a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, amely azóta országos hálózattá fejlődött.

Zavarja a maradék? Adja át!

Az Élelmiszerbank a program bővítéséhez folyamatosan várja újabb átadó partnerek, rendezvényhelyszínek és catering-szolgáltatók jelentkezését. Bármilyen érintetlenül maradt, szabályosan tárolt, még fogyasztható készételt vagy alapanyagot átvesznek a vendéglátóhelyektől – legyen az csévingekben maradt étel, pékáru, zöldség, gyümölcs –, az adományokat elszállítják és eljuttatják a nélkülözőkhöz, miközben teljeskörű felelősségvállalással gondoskodnak az ételek megfelelő hűtéséről, a dokumentációról és a nyomon követésről. Mindehhez nemcsak a szaktudást, hanem az eszközöket is az egyesület biztosítja, az átadott ételek értékéről pedig társasági adókedvezményre jogosító adóigazolást is kiállítanak.

 

JótéKonyha – professzionális catering tudatosan

Társadalmi célú vállalkozásával, a JótéKonyhával az Élelmiszerbank arra is példát mutat, hogy tudatos cateringgel a rendezvényszervező cégek is felelős élelmiszermentőkké válhatnak. Az egyesület úgy építette fel teljes körű szolgáltatását, hogy a folyamat során minél kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen. A vállalatoktól érkező catering-megbízások esetén természetesen nem a rászorulók számára megmentett alapanyagokból főznek, az egyes megbízások nyereségét azonban az ő támogatásukra fordítják.

A vállalkozás tehát egyfelől szerepet vállal az élelmiszerpazarlás csökkentésében, másfelől – mivel profittermelő tevékenységet végez – bevételeivel az Élelmiszerbank alaptevékenységét segíti. Mivel a konyhai munka és a felszolgálás során a pazarlásmentesség is fontos szempont, a JótéKonyha megrendelői nem csupán a nélkülözőket, hanem bolygónk jövőjét is támogatják.

 

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2024. májusi számában jelent meg. Ha szeretne előfizetni lapunkra, ezen a linken megteheti.