Vendégmunkásokról, upsellingről értekeztek a szállodások az északi régióban

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 12:47

Az észak-magyarországi szállodák nyári teljesítménye jobb lett az országos átlagnál. A forgalom mellett beruházásokról, az árbevétel növelésének módjairól, valamint a 3. országbeli munkavállalókkal kapcsolatos tapasztalatokról is szó esett az MSZÉSZ északi régiójának ülésén.

A várakozásoknál jobban sikerült az idei nyári főszezon, a tavaszi borúlátás után kifejezetten erős volt a július és az augusztus. Az őszi, téli és 2024 év eleji kilátások szintén biztatóak – a jó eredményekről a tagszállodák képviselői számoltak be a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége északi régiójának ülésén. Az ülés 10 szálloda és 43 társult tag jelenlétében október 4-én zajlott a Lifestyle Hotel Mátrában.

Több egységben zajlottak üzemelés közbeni felújítások vagy bezárással járó munkálatok. Befejeződött többek között az egri Hotel Korona fejlesztése, a Lifestyle Hotel Mátrában pedig a műszaki állapotot stabilizálják, ezért az egység november elején várhatóan két hónapra bezár. Nagy elismerés, hogy az Andrássy Kúria & Spa Bobajka étterme bekerült a Michelin Guide által ajánlott éttermek közé. Elhangzott az is, hogy a nógrádi szállásadóknak nem csupán saját terméküket kell értékesíteni, desztinációs imázs építésére is szükség van – tájékoztatta szerkesztőségünket Dusek Mónika, a Lifestyle Hotel Mátra igazgató-helyettese.

 

Élénk figyelemmel kísért témák

A szállodai upselling és cross-selling technikák alkalmazásáról Gyenes Ákos, az Everguest társalapítója tartott inspiráló előadást. „A check-in az utolsó értékesítési lehetőségünk" – hangsúlyozta a szakember, aki a kollégák ezirányú motiválásának fontosságára és a különböző szobakategóriákban rejlő upsellig potenciálra is felhívta a figyelmet. „Tanuljunk a légitársaságoktól" – emelte ki, rávilágítva, hogy a méret nem minden, a szolgáltatások szintén értéknövelőek lehetnek.

Az ülés 10 szálloda és 43 társult tag jelenlétében zajlott

Fotó: turizmus.com

A régió nyári eredményeit és az őszi kilátásokat foglalta össze a Szallas.hu képviseletében jelen lévő Sliz-Nagy Nikolett és Szarka Dániel. A régió nyári teljesítménye jobb, mint az országos átlag, az őszi foglalások száma viszont elmarad a bázis év hasonló időszakától, de Eger előkelő helyen szerepel őszi listáikon – derült ki előadásukból.

A társult tagok bemutatkozását követően Salamon András ügyvéd tartott gyakorlatias előadást aktuális jogi kérdésekről, érintve a hulladéktörvényt, a Booking.com fizetési nehézségeit, az utazási irodák foglalást lemondó/módosító gyakorlatát, a lopott bankkártyák használatát is.

Nagy sikert aratott az a kerekasztal beszélgetés, mely a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatását járta körbe Hoffmann Henrik (Hotel Ózon & Luxury Villas), Nagy Andrea és Poncsák Pál (Avalon Resort & Spa) részvételével. A nagy érdeklődést kiváltó, élénk eszmecsere során nem csak a Srí Lanka-i és fülöp-szigeteki munkavállalók alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókról esett szó, a vendégmunkások bérigényéről, lakhatással, étkezéssel kapcsolatos elvárásairól, a munkához való hozzáállásukról is szó esett, a kulturális különbségek és a vendég-visszajelzések mellett.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Poncsák Pál, Nagy Andrea, Hoffmann Henrik és Dusek Mónika (balról jobbra)

Fotó: turizmus.com

A régióülés zárásaként Juszkó Anita MSZÉSZ-alelnök prezentációja következett egyebek mellett a régiós eredményekről és a szövetség lobbitevékenységéről.

Az eseménynek otthont adó Lifestyle Hotel Mátra üzemeltetését augusztus 1-jétől az új tulajdonos, a Peter's Consulting Kft. végzi.